Smakosze.pl
Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska

canva/Magrig

Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska

12 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.

W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.

mizeria

Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi.

Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.

Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.

Przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście

Składniki:

  • 25 baldachów kwiatów

  • 2 jajka

  • 160 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić kwiaty czarnego bzu w cieście?

Zerwane z łodygami baldachy przełóż w ciepłe, nasłonecznione miejsce i odstaw na godzinę, w ten sposób pozbędziesz się owadów. Kwiatów nie myj pod bieżącą wodą, a zanurz delikatnie np. w misce z wodą i odstaw, aby się wysuszyły.

Mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia i jajka miksuj na jednolitą, gładką masę. Baldachy zanurzaj kolejno w cieście i smaż partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.

Kwiaty bzu w wazonie

Źródło zdjęcia: canva/ TatyanaMishchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >