Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.06.2022 09:51

Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska

Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
canva/Magrig

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.

W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.

Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi.

Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.

Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.

Przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście

Składniki:

  • 25 baldachów kwiatów

  • 2 jajka

  • 160 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • łyżeczka cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić kwiaty czarnego bzu w cieście?

Zerwane z łodygami baldachy przełóż w ciepłe, nasłonecznione miejsce i odstaw na godzinę, w ten sposób pozbędziesz się owadów. Kwiatów nie myj pod bieżącą wodą, a zanurz delikatnie np. w misce z wodą i odstaw, aby się wysuszyły.

Mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia i jajka miksuj na jednolitą, gładką masę. Baldachy zanurzaj kolejno w cieście i smaż partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor, smacznego.

Kwiaty bzu w wazonie

Źródło zdjęcia: canva/ TatyanaMishchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl