Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z surowej czerwonej kapusty
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.12.2021 01:00

Surówka z surowej czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty surowej
canva/Yana Gayvoronskaya

Surówka z czerwonej kapusty surowej to pomysł na wyjątkowo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty surowej, idealną do pyz z mięsem i innych potraw.

Kapusta czerwona jest bardzo zdrową kapustą, zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i cały układ nerwowy. Kapusta czerwona to również źródło antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, opóźniającym starzenie i antynowotworowym.

Surówkę z kapusty czerwonej przygotujesz błyskawicznie, jest świetnie doprawiona, smaczna i doskonale łączy się z wieloma daniami mięsnymi, rybami i daniami wegetariańskimi. Ugotuj na obiad pyzy z mięsem z surówką z czerwonej kapusty, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem.

Jeśli szukasz pomysłu na kolejną surówkę na bazie kapusty- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej, idealną do obiadu.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty surowej

Składniki:

  • 500 g kapusty czerwonej

  • marchew

  • pół jabłka

  • pół cebuli czerwonej

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty surowej?

Kapustę posiekaj, przełóż do większego naczynia, dodaj szczyptę soli i odstaw na 30 minut. W tym czasie zetrzyj marchewkę, jabłko, posiekaj drobno cebulkę, kapustę odciśnij z wody i przełóż do większej miski, dodaj jabłko, cebulę, marchewkę.

Kapusta czerwona

Surówkę skrop sokiem z cytryny i olejem, dodaj cukier, koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.