Smakosze.pl Przepisy Poznajesz danie ze zdjęcia? Teraz jest najlepszy czas, by je przygotować. Mamy przepis z 1871 r.
Canva / arfo

Poznajesz danie ze zdjęcia? Teraz jest najlepszy czas, by je przygotować. Mamy przepis z 1871 r.

1 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon na śliwki jest w pełni, dlatego grzechem byłoby zapomnieć o przygotowaniu pysznych knedli ze śliwkami. Banalnie proste ciasto i soczyste pyszne owoce są gwarantem sukcesu. Przedstawiamy oryginalny, ponad stuletni przepis na to danie.

Knedle ze śliwkami są pysznym daniem obiadowym na słodko. Wykonanie ich jest bardzo łatwe i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Gotową potrawę polewa się rozpuszczonym świeżym masłem. To sprawdzona receptura sprzed wielu lat.

Przepis na pyszne knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 12 śliwek węgierek

  • 500 g ziemniaków

  • opcjonalnie miód/cukier do dosłodzenia śliwek

Jak przygotować klasyczne knedle ze śliwkami?

Ziemniaki na knedle ze śliwkami obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie utłucz je na jednolita masę . Do masy dodaj łyżkę mleka i odstaw całość do przestudzenia .

Do chłodnej masy na knedle ze śliwkami dodaj jajko . Wymieszaj je z ziemniakami a następnie przesiej do całości pół szklanki mąki . Przez chwilę wyrabiaj powstałe ciasto za pomocą dłoni .

Przygotuj owoce na knedle ze śliwkami. Każdy z nich umyj, przekrój na pół i usuń pestkę . Jeśli zależy Ci na słodszym smaku dania, śliwki możesz oprószyć cukrem .

Od ciasta na knedle ze śliwkami odrywaj niewielkie porcje . Rozpłaszczaj je w dłoniach i na środek powstałego placka kładź jedną śliwkę . Następnie zamykaj owoce w cieście i formuj niewielkie kulki.

Knedle ze śliwkami wrzucaj na wrzącą wodę . Czas ich gotowania powinien wynosić ok. 10 minut . Do mieszania knedli używaj wyłącznie drewnianej łyżki . Metalowe przybory kuchenne mogą przyklejać się do ciasta, przez co powierzchnia knedli wyjdzie brzydka i poszarpana .

Gotowe knedle wykładaj na talerze. Podawaj je polane rozpuszczonym masłem z dodatkiem zrumienionej bułki tartej . W razie konieczności knedle można dosłodzić cukrem lub miodem. Przepyszne knedle przygotujesz także z nadzieniem z sera . Nasi sąsiedzi z Czech mają swój patent na knedle .

Canva / Marika-
Canva / Marika-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne, wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewicz z 1871 roku

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy