Cudowny przepis na knedle z białym serem
Knedle kojarzymy głównie z charakterystycznego nadzienia, jakim są soczyste i słodkie śliwki. Dzisiaj pokazujemy jednak przepis na knedle z białym serem, które cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest wyjątkowo łatwe, a gotowe knedliczki są tak smaczne, że na zawsze zagoszczą w twoim jadłospisie.
Knedle wywodzą się z cesarstwa austro-węgierskiego, skąd przybyły do wielu krajów leżących przy jego granicy. W oryginale oczywiście knedle nadziewane były śliwkami, bądź okazjonalnie morelami - te nadawały im delikatniejszego smaku.
Knedle z białym serem są aksamitne i kremowe, a za aromat odpowiada głównie wanilia. Radzimy użyć esencji waniliowej lub domowego cukru waniliowego, aby knedle posiadały głęboki zapach.
Przepis na knedle z białym serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
600 g twarogu
2 łyżeczki esencji waniliowej
5 łyżek cukru
1 żółtko
Zacznij od obrania ziemniaków i umycia ich w wodzie. Wrzuć je do garnka, zalej czystą wodą, dopraw solą i postaw na gazie. Gdy kartofle będą miękkie, odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę wprost do miski.
Stopniowo dodawaj do nich obie mąki, a na koniec wbij do masy jajko. Wyrób ciasto i podziel je na pojedyncze porcje. Do osobnej miski wrzuć twaróg, esencję waniliową, cukier oraz żółtko i utrzyj je ze sobą.
Z porcji ciasta uformuj placuszki, napełnij je nadzieniem i zawiń w kluseczkę. Wrzucaj je na wrzącą i osoloną wodę i gotuj, aż knedle wypłyną na powierzchnie. Podawaj z roztopionym masłem i bułką tartą. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi. Ten tekst opisuje przepis na pyszne ciasto dyniowe.
Źródło zdjęcia: canva/A_Lein, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis