Niebiańsko kokosowe ciasto bez pieczenia od Ewy Wachowicz. Deser na każdą kieszeń i okazję
Kokosowe ciasto bez pieczenia jest idealne do popołudniowej herbaty. Delikatny krem budyniowy z egzotycznym dodatkiem smakuje doskonale. Zaproponowane przez Ewę Wachowicz deser jest prosty w przygotowaniu, a z talerzy zniknie ekspresowo. Warto spróbować.
Szukając pomysłu na szybkie ciasto bez pieczenia, nie sposób przejść obojętnie obok kokosowego smakołyku z kremem budyniowym. Przełożenie nim ciasteczek sprawia, którym przełożone są czekoladowe ciasteczka. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz nie ma sobie równych. Spróbujecie?
Przepis na kokosowe ciasto bez pieczenia Ewy Wachowicz
Składniki:
-
200 g ulubionych herbatników czekoladowych
-
2 duże jaja
-
1 opakowanie budyniu o smaku śmietanki
-
150 g cukru trzcinowego
-
500 ml mleka
-
300 g masła
-
40 ml spirytusu (można pominąć)
-
200 g wiórków kokosowych
-
szczypta soli
-
czekolada gorzka lub mleczna do polania ciasta
Przygotowanie ciasta bez pieczenia z kokosowym kremem jest bardzo proste
Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Dodajemy oba jajka i starannie mieszamy składniki. Pozostały płyn umieszczamy w garnku wraz z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ich ilość zmniejszamy o 2 łyżki — tyle wykorzystamy do posypania ciasta.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy zawartość szklanki. Mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy wraz z odrobiną soli. Dodajemy do niego przestudzony budyń. Pod koniec łączenia składników wlewamy spirytus.
W wyłożonej folią spożywczą formie o wymiarach 26 cm x 12 cm układamy herbatniki. Ciasteczka przykrywamy niezbyt grubą warstwą masy budyniowej. Powtarzamy czynności do wyczerpania kremu i uzyskania warstwowego ciasta bez pieczenia z herbatnikami u góry.
Zawijamy folią, a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem deser dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i odłożonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Spróbujecie koniecznie pysznej stefanki . Twaróg z herbatnikami, nigdy nie smakował tak dobrze. Polecamy też znakomite tiramisu . Spodoba się zwłaszcza amatorom małej czarnej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny
-
Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama