Bosko pyszna stefanka bez pieczenia o serowo-czekoladowym smaku
Stefanka tradycyjne przygotowywana jest z dodatkiem miodu i składa się z 3 - 4 warstw kruchego ciasta przełożonego masą budyniową z kaszą manną. My prezentujemy wam wersję szybszą, niewymagająca pieczenia, wypełnioną po brzegi kremem serowym. Jest ona równie pyszna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na stefankę bez pieczenia
Składniki na ciasto:
500 g twarogu, najlepiej mielonego półtłustego
110 g cukru pudru
125 g ciepłego masła
300 g herbatników kakaowych lub innych ulubionych
Składniki na polewę czekoladową:
25 g masła
100 g czekolady o zawartości kakao minimum 60%
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Miękkie dokładnie ucieramy z dodatkiem cukru pudru. Łączymy z twarogiem, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.
Na deseczce układamy spód z herbatników. W tym celu herbatniki umieszczamy obok siebie w dwóch rzędach, po 5 sztuk każdy. Na powstały prostokąt ciastek wykładamy krem serowy.
Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i wykładamy porcję kremu. Czynności powtarzamy, aż składniki się wyczerpią.
Masło rozpuszczamy z czekoladą deserową w małym rondelku. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Posypujemy je po wierzchu wiórkami kokosowymi, jeśli ich używamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego.
Jeśli wolicie ciasta pieczone, polecamy ten pyszny przepis na słodki miodownik kajmakowo-orzechowy. Do popołudniowej kawy doskonale pasuje też Kopciuszek przygotowany według receptury siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przepisy