Bajecznie kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach od siostry Anastazji. Deser jest przebojem
Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Kakaowe herbatniki przełożone są masą budyniową z wiórkami kokosowymi i likierem jajecznym. To proste ciasto o rewelacyjnym smaku, idealne do kawy w leniwe popołudnie.
Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta bez piekarnika są znacznie szybsze w przygotowaniu. Nie musimy robić ani biszkoptu, ani zagniatać ciasta. Deser od siostry Anastazji przygotowany jest na kakaowych herbatnikach.
Siostra Anastazja do ciasta bez pieczenia dodaje również likier jajeczny, który dodaje charakteru. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, możesz pominąć ten składnik. Wtedy masa budyniowa będzie delikatniejsza, ale równie pyszna.
Przed ułożeniem herbatników na blachę, dokładnie wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pamiętaj również o brzegach blachy, w przeciwnym wypadku krem szybko najdzie metalem i nie będzie smaczny. Ciasto bez pieczenia z kokosem wstaw do lodówki na 2- 3 godziny, żeby masa budyniowa dobrze stężała.
Przepis siostry Anastazji na ciasto bez pieczenia na herbatnikach
Składniki:
-
kakaowe herbatniki
-
200 g wiórek kokosowych + wiórki do dekoracji
-
2,5 szklanki mleka
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
szklanka cukru
-
3/4 szklanki likieru jajecznego
-
3 żółtka
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
200 g masła
Jak zrobić ciasto bez pieczenia siostry Anastazji? Efekt zachwyci każdego łasucha
Z mleka odlej pół szklanki, wymieszaj w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, dodaj mieszankę żółtek i mąki, gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, utrzyj go z masłem na gładki krem, następnie dodaj 200 g wiórek kokosowych, na końcu wlej likier jajeczny i miksuj do połączenia składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą, nie zapomnij o bokach. Na spód wyłóż herbatniki, 1/4 przygotowanego kremu, ponownie herbatniki, krem tak, żeby powstały cztery warstwy. Górę oprósz solidnie wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Pomysł na równie smaczne ciasta bez pieczenia? Rafaello z borówkami oraz ciasto na herbatnikach z czekoladą , które zrobisz za dosłownie 10 zł, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
-
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
Źródło: lubieessc