Smakosze.pl Przepisy Bajecznie kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach od siostry Anastazji. Deser jest przebojem
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/jeremiahsphoto

Bajecznie kokosowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach od siostry Anastazji. Deser jest przebojem

3 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Kakaowe herbatniki przełożone są masą budyniową z wiórkami kokosowymi i likierem jajecznym. To proste ciasto o rewelacyjnym smaku, idealne do kawy w leniwe popołudnie.

Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta bez piekarnika są znacznie szybsze w przygotowaniu. Nie musimy robić ani biszkoptu, ani zagniatać ciasta. Deser od siostry Anastazji przygotowany jest na kakaowych herbatnikach.

Siostra Anastazja do ciasta bez pieczenia dodaje również likier jajeczny, który dodaje charakteru. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, możesz pominąć ten składnik. Wtedy masa budyniowa będzie delikatniejsza, ale równie pyszna.

Przed ułożeniem herbatników na blachę, dokładnie wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pamiętaj również o brzegach blachy, w przeciwnym wypadku krem szybko najdzie metalem i nie będzie smaczny. Ciasto bez pieczenia z kokosem wstaw do lodówki na 2- 3 godziny, żeby masa budyniowa dobrze stężała.

Przepis siostry Anastazji na ciasto bez pieczenia na herbatnikach

Składniki:

  • kakaowe herbatniki

  • 200 g wiórek kokosowych + wiórki do dekoracji

  • 2,5 szklanki mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka cukru

  • 3/4 szklanki likieru jajecznego

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

Jak zrobić ciasto bez pieczenia siostry Anastazji? Efekt zachwyci każdego łasucha

Z mleka odlej pół szklanki, wymieszaj w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukry się rozpuszczą, dodaj mieszankę żółtek i mąki, gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń.

Budyń odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń będzie zimny, utrzyj go z masłem na gładki krem, następnie dodaj 200 g wiórek kokosowych, na końcu wlej likier jajeczny i miksuj do połączenia składników.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą, nie zapomnij o bokach. Na spód wyłóż herbatniki, 1/4 przygotowanego kremu, ponownie herbatniki, krem tak, żeby powstały cztery warstwy. Górę oprósz solidnie wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Pomysł na równie smaczne ciasta bez pieczenia? Rafaello z borówkami oraz ciasto na herbatnikach z czekoladą , które zrobisz za dosłownie 10 zł, smacznego.

Wiórki kokosowe do ciasta bez pieczenia
canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lubieessc

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy