Rafaello z borówkami. Proste, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia
Dziś mamy dla was na osłodę prawdziwy, sezonowy przebój. Jest nim ciasto bez pieczenia — Rafaello z borówkami. Przygotujcie je koniecznie, a nie pożałujecie. Jest łatwe do zrobienia, bo herbatniki wystarczy przełożyć kremem i borówkami, a efekt powala. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, więc z pewnością nikt nie oprze się temu deserowi.
Ciasta bez pieczenia cieszą się dużą popularnością. Trudno się temu dziwić, wszak mało przy nich pracy i zawsze się udają. Nie ma w nich mowy o zakalcu i proporcje składników też mają mniejsze znaczenie. W upalne dni plus jest jeszcze taki, że nie trzeba uruchamiać piekarnika, a to zawsze o kilka stopni mniej w kuchni.
Ciasto bez pieczenia Rafaello z borówkami doskonale wpisuje się w obecną porę roku. Jest lekkie, doskonałe na zimno i zawiera pyszne, sezonowe owoce. Borówki amerykańskie są teraz dostępne niemal w każdym sklepie i w coraz atrakcyjniejszych cenach. Warto więc jeść je na przekąskę, ale tez wykorzystać w ciastach i deserach.
Przepis na Rafaello z borówkami
Składniki:
1 galaretka, np. truskawkowa, o smaku owoców leśnych
1 szklanka borówek
100 g białej czekolady
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru wanilinowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
2 małe opakowania herbatników
Przygotowanie ciasta bez pieczenia Rafaello
Galaretkę wsyp do 1 szklanki gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia. Pozostaw do wystudzenia. Borówki opłucz, osącz.
Białą czekoladę połam na kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw ją na chwilę, by przestygła.
Do czekolady dodaj 3-4 łyżki kremówki, wymieszaj. Dodaj ją do mascarpone razem z cukrem pudrem i dokładnie zmiksuj. Wymieszaj z połową wiórków kokosowych.
Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą, a potem warstwą herbatników. Wyłóż na nie przygotowany krem.
Krem posyp borówkami. Owoce zalej tężejącą galaretką i przykryj warstwą herbatników. Ciasto przykryj, wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
Pozostałą schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Bitą śmietaną posmaruj ciasto, posp je pozostałymi wiórkami, udekoruj borówkami. Schłodź.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia, a także recepturę siostry Anastazji na migdałowe ciasto bez pieczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata
Źródło: worldrecipes