Smakosze.pl Przepisy Koleżanka kucharka dała mi przepis na domowe pączki. 100 razy lepsze niż sklepowe
Fot. Canva

Koleżanka kucharka dała mi przepis na domowe pączki. 100 razy lepsze niż sklepowe

17 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Za niedługo Tłusty Czwartek, a ty szukasz czegoś, co będzie zarazem słodkie i niezbyt kaloryczne? Trafiłaś idealnie. O to przepis na szybkie i nietłuste pączki.

Pączki muszą być

Tłusty Czwartek to jeden z nielicznych dni w roku, podczas którego przestajemy liczyć kalorie i pozwalamy sobie na więcej. Często nie zachowujemy przy tym umiaru. Wszyscy kochamy faworki i pączki na tyle, że nie wyobrażamy sobie tego dnia, bez zjedzenia chociaż jednego pączusia lub faworka.

Coraz części zdajemy sobie sprawę, że przejedzenie wynikające, ze zjedzenia tłustych słodkości, nie korzystnie wpływa na nasz organizm. A przede wszystkim na nasz układ trawienny. Nadmiar tłuszczu odkładanego w organizmie powoduje tycie.

faworki.jpg
Fot. Canva
Sernik „Chiquita” od Heni to strzał w 10. W życiu lepszego nie jadłam

Nietłuste i szybkie pączki

Z pomocą przychodzi ten przepis na pączki, które nie zawierają, aż tyle tłuszczu. A jednocześnie, jest to najszybszy przepis na te słodkości, z jakim miałaś do czynienia.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g spirytusu
  • 15 g cukru pudru

Ja je zrobić?

Przygotowanie ciasta na pączki rozpocznij od przesiania mąki . Do niej wbij jajka i dodaj jogurt. Wsyp proszek do pieczenia, całą zawartość opakowania budyniu waniliowego. Dolej spirytus i za pomocą miksera wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i być sprężyste.

Do wysokiego garnka wlej olej i rozgrzej go. Z ciasta uformuj kulki o średnicy około 3 centymetrów i za pomocą łyżki wkładaj ostrożnie do garnka. Smaż do momentu, aż osiągną złoty kolor oraz zwiększą swoją objętość. Po usmażeniu, za pomocą papierowego ręcznika odsącz je z tłuszczu. Pączki, pomimo że smażone, zawierają mniej tłuszczu, bo podczas smażenia nie “piją” go. Przeczytaj, jak Rączka robi roladę wołową oraz jaki problem ma Biedronka .

Pączki
Fot. Canva
Żadne faworki, żadne pączki. Na Tłusty Czwartek podaję tylko to
Zawiń wszystko w papier i wrzuć na patelnię. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy