Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne faworki, żadne pączki. Na Tłusty Czwartek podaję tylko to
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 13:39

Żadne faworki, żadne pączki. Na Tłusty Czwartek podaję tylko to

Duża ilość pysznych ciastek
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Tłusty Czwartek to jest dzień, w którym wszystkie słodkości idą na pierwszy plan. Kolejki w cukierniach są ogromne, a na stołach królują pączki i faworki. Oczywiście inne słodkości też, jednak te dwa smakołyki najbardziej kojarzą się z tym dniem. My natomiast mamy do zaproponowania przepis na pyszne ciastka, które z pewnością dołączą do obowiązkowych przekąsek na Tłusty Czwartek. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Skąd się wzięła tradycja Tłustego Czwartku?

Nie wszyscy wiedzą, że Tłusty Czwartek to tradycja wywodząca się z czasów pogańskich. Miała ona symbolizować pożegnanie zimy i nadejście wiosny. Do naszego kraju dotarła w XVI wieku. Tłusty Czwartek kojarzony jest z ogromną ilością słodkości i to jest właśnie ten dzień, kiedy bez wyrzutów sumienia możemy odstawić dietę na bok i cieszyć się smakiem słodyczy. Najpopularniejsze są oczywiście pączki, a obok nich faworki

W naszym kraju jest tradycja, która mówi, że tego dnia każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka, aby mu się wiodło aż do końca roku. Tym razem jednak mamy do zaproponowania przepis na ciasteczka, który z pewnością zapiszecie sobie na później.

Kilka pączków.jpg
Fot. Canva
Zawiń wszystko w papier i wrzuć na patelnię. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

Ciasteczka rozetki na Tłusty Czwartek

Rozetki, to pyszne i chrupiące ciasteczka, które swoim smakiem podbiją niejedno podniebienie. Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników:

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej
  • 2 jajka, 
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 ml mleka, 
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić chrupiące rozetki?

Przygotowanie takich ciastek jest bardzo proste.

W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i proszek budyniowy. Wszystko miksujemy, dolewając mleko i wodę. Konsystencja naszego ciasta ma być gęsta i przypominać ciasto na naleśniki.  Kiedy całość dokładnie zmiksujemy, ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 

Rozgrzewamy olej, tak aby na patelni znalazło się 3-4 cm jego głębokości. Może być też w garnku. Najpierw naszą foremkę namaczamy w oleju, a następnie w cieście i ponownie w oleju. Ważne jest, aby zanurzyć ją w taki sposób, żeby były zakryte boki, ale nie góra foremki. Ciasteczka smażymy przez kilka minut. Kiedy zarumienią się z jednej strony, starannie obracamy na drugą. Po chwili wyciągamy nasze rozetki i odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Na koniec dekorujemy ciastka cukrem pudrem. Zdjęcia w tekście pochodzą z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

Ciastka smażone w głębokim oleju
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Sprawdź przepis na tani obiad z kurczakiem. Zobacz, jak zrobić pieczoną kaszankę.