Smakosze.pl Przepisy Konfitura śliwkowa z imbirem
canva/Shaiith

Konfitura śliwkowa z imbirem

27 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na rynku wciąż można kupić doskonałe w smaku śliwki węgierki. Są świetne na przekąskę, do mięs czy ciast. Możesz z nich również zrobić zimowe przetwory. Jak się okazuje, nie tylko słynne powidła, ale też oryginalną konfiturę śliwkową z imbirem.

Węgierki to jedne ze smaczniejszych śliwek. Oprócz wyrazistego smaku i mięsistego miąższu mają też inne zalety. Bez problemu usuwa się z nich pestki i nadają się do dość długiego przechowywania. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w kuchni.

Całkiem niedawno podawaliśmy przepis na knedle ze śliwkami . A jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie skorzystaj z przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką .

Imbir jest przyprawą o palącym smaku i cytrynowo-korzennym zapachu. Ma pikantny smak i cytrynowo-korzenny zapach. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco. Używa się go w kuchni orientalnej, ale też w naszej np. do doprawiania flaków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę śliwkową z imbirem

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • ok. 6 cm świeżego imbiru

  • ok. 50 dag cukru

Przygotowanie konfitury śliwkowej

Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Imbir obierz, pokrój w cieniutkie plasterki.

Głębszą blachę z piekarnika umyj, wytrzyj, ułóż na niej śliwki. Kładź je skórką do dołu, przekładając je plasterkami imbiru.

Śliwki posyp cukrem, wstaw do piekarnika o temp. 150 st. C i piecz je godzinę. Następnego dnia śliwki znów piecz ok. godzinę w 150 st. C.

Gorącymi śliwkami napełnij wyparzone słoiki. Oczyść do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/Dokmaihaeng

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy