Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
pixabay.com

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto jogurtowe, śliwki, kruszonka, wypieki

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe jest bardzo delikatne i puszyste, a śliwki są wprost stworzone do wypieków. Wykorzystaj sezon i przygotuj pyszne ciasto!


Śliwki. Właściwości

Śliwki wykazują pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy.
Poprawiają apetyt, niwelują zaparcia. Śliwki są również źródłem błonnika, witaminy C, B oraz A.
Ponadto owoce zawierają antyoksydanty, czyli substancje o działaniu przeciwnowotworowym.


Przepis na ciasto jogurtowe

Aby przygotować ciasto, potrzebujesz:
2 szklanki mąki pszennej tortowej,
¾ szklanki cukru pudru,
4 jajka,
pół szklanki jogurtu naturalnego,
¾ kostki masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier wanilinowy,
600 g śliwek

Składniki na kruszonkę:
100 g zimnego masła,
pół szklanki mąki pszennej,
⅓ szklanki cukru.

Jajka, masło oraz jogurt wyjmij wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni.

Przygotuj kruszonkę do ciasta. Wszystkie składniki wyrób mikserem, ciasto zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny.

Masło zmiksuj na gładką masę, dodawaj stopniowo cukier puder i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wbijaj po jednym jajku, stale mieszając. Dodaj cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
Na końcu zmniejsz obroty miksera i dodaj jogurt. Dokładnie wymieszaj.

Umyj i osusz śliwki. Wyciągnij z nich pestki i przekrój na połówki.
Na blachę wyłóż ciasto, następnie połóż śliwki, na samą górę pokrusz ciasto na kruszonkę.

Piecz przez 40 minut.

Smacznego!

Następny artykuł