Smakosze.pl
knedle ze śliwkami

canva/kabVisio

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

11 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Knedle to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków. Nawet tych, które zostały z wczorajszego obiadu. Gdy nadziejesz je owocami, kluski zyskają letni charakter i orzeźwiający smak. Oto prosty przepis na knedle ze śliwkami.

Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kilka rodzajów klusek, np. kopytka, śląskie. Jednak knedle są kluskami wyjątkowymi, bo z nadzieniem. Knedle można napełnić farszem np. mięsnym czy twarogowym. Lecz te nadziane owocami są lekkie i słodkawe. Przepadają za nimi dzieci, a i niejeden dorosły wolałby je na obiad zamiast kotleta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • ok. 400 g śliwek węgierek

  • sól

  • masło i tarta bułka do polania

kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie knedli ze śliwkami

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia lekko podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu w garnku. Łatwiej będzie je rozgnieść.

Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę, uformuj ją w stożek, zrób w nim wgłębienie. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Śliwki umyj, osusz, każdą natnij, wyjmij z niej pestki.

Ciasto podziel na 3-4 części. Podsypując mąką z każdej uformuj wałek, pokrój go w grubsze plastry. Plastry ciasta rozpłaszczaj kolejno na dłoni, kładź na nich śliwkę (do środka możesz wcześniej wsypać trochę cukru), zlep brzegi, uformuj kulkę.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli. Kładź na nią knedle, gotuj na średnim ogniu ok. 4 minuty od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Knedle wyjmij na talerze łyżką cedzakową.

Na patelni podpraż tartą bułkę, dodaj do niej masło, całość chwilę przesmaż. Zrumienioną na maśle bułką polej knedle. Posyp je cukrem. Możesz je też oprószyć cynamonem. Zamiast tartą bułką knedle można polać śmietaną lub stopionym masłem.

śliwki

śliwki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >