Prosty przepis na knedle ze śliwkami
Knedle to doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków. Nawet tych, które zostały z wczorajszego obiadu. Gdy nadziejesz je owocami, kluski zyskają letni charakter i orzeźwiający smak. Oto prosty przepis na knedle ze śliwkami.
Z ugotowanych ziemniaków można zrobić kilka rodzajów klusek, np. kopytka, śląskie. Jednak knedle są kluskami wyjątkowymi, bo z nadzieniem. Knedle można napełnić farszem np. mięsnym czy twarogowym. Lecz te nadziane owocami są lekkie i słodkawe. Przepadają za nimi dzieci, a i niejeden dorosły wolałby je na obiad zamiast kotleta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na knedle ze śliwkami
Składniki:
500 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
ok. 400 g śliwek węgierek
sól
masło i tarta bułka do polania
Przygotowanie knedli ze śliwkami
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę, wystudź. Jeśli masz ziemniaki z poprzedniego dnia lekko podgrzej je w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu w garnku. Łatwiej będzie je rozgnieść.
Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę, uformuj ją w stożek, zrób w nim wgłębienie. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Śliwki umyj, osusz, każdą natnij, wyjmij z niej pestki.
Ciasto podziel na 3-4 części. Podsypując mąką z każdej uformuj wałek, pokrój go w grubsze plastry. Plastry ciasta rozpłaszczaj kolejno na dłoni, kładź na nich śliwkę (do środka możesz wcześniej wsypać trochę cukru), zlep brzegi, uformuj kulkę.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli. Kładź na nią knedle, gotuj na średnim ogniu ok. 4 minuty od czasu jak wypłyną na powierzchnię. Knedle wyjmij na talerze łyżką cedzakową.
Na patelni podpraż tartą bułkę, dodaj do niej masło, całość chwilę przesmaż. Zrumienioną na maśle bułką polej knedle. Posyp je cukrem. Możesz je też oprószyć cynamonem. Zamiast tartą bułką knedle można polać śmietaną lub stopionym masłem.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje