Smakosze.pl Przepisy Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej
canva/haoliang;Piotr Molecki/East News

Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej

14 października 2021

Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.

Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję . Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy . Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.

Przepis na pyszne kopytka z borowikowym sosem

Składniki na kopytka:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • odrobina soli do smaku

Składniki na sos borowikowy:

  • 200 g borowików

  • 3 łyżki oliwy

  • 1/2 średniej cebuli

  • szczypta majeranku

  • sól i pieprzu w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ja według przepisu na opakowaniu, blendujemy i odstawiamy do przestudzenia .

Mieszamy ją z pozostałymi składnikami kopytek , aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka przekładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę . Formujemy wałeczek i obtaczamy go w mace, tak aby się nie kleił do rąk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto kroimy w 1,5-2 cm kawałki. Wkładamy je do garnka, tak aby nie przerywać gotowania, i trzymamy, aż wypłyną. Wtedy odławiamy je chochlą .

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy naszą cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość pozostawiamy na ogniu, aż grzyby dojdą.

Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy nim kopytka i od razu podajemy. Danie możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego.

Borowiki na blacie
Borowiki na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy