Kopytka z kaszy jaglanej od Anny Lewandowskiej
Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.
Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję . Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy . Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.
Przepis na pyszne kopytka z borowikowym sosem
Składniki na kopytka:
-
200 g kaszy jaglanej
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
-
odrobina soli do smaku
Składniki na sos borowikowy:
-
200 g borowików
-
3 łyżki oliwy
-
1/2 średniej cebuli
-
szczypta majeranku
-
sól i pieprzu w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aż przestanie się pienić. Gotujemy ja według przepisu na opakowaniu, blendujemy i odstawiamy do przestudzenia .
Mieszamy ją z pozostałymi składnikami kopytek , aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto na kopytka przekładamy na posypaną mąką ziemniaczaną stolnicę . Formujemy wałeczek i obtaczamy go w mace, tak aby się nie kleił do rąk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W garnku zagotowujemy wodę. Ciasto kroimy w 1,5-2 cm kawałki. Wkładamy je do garnka, tak aby nie przerywać gotowania, i trzymamy, aż wypłyną. Wtedy odławiamy je chochlą .
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy naszą cebulkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Całość pozostawiamy na ogniu, aż grzyby dojdą.
Na koniec sos przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy nim kopytka i od razu podajemy. Danie możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: hpba