Smakosze.pl
mieszanie grzybów na patelni

canva/Soekaphoto

Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

29 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.

To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prosty i smaczny makaron z grzybami

Składniki:

  • 200 g borowików

  • 150 g makaronu wstążki

  • 1 i 1/2 łyżki oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szalotka lub ćwiartka zwykłej cebuli

  • 200 ml śmietanki 12%

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 4 łyżki tartego sera np. parmezanu lub grana padano

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki. Wodę zagotowujemy w dużym garnku i solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.

kotlety mielone

Idealnie soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.

Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na patelnię z grzybami wrzucamy makaron oraz połowę tartego sera, dokładnie łączymy. Chwilę podgrzewamy, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego

Z borowików z łatwością wyczarujecie pyszny sos grzybowy, doskonały nie tylko do makaronu, ale też do klusek śląskich lub mięsnych pulpecików. Zachęcamy też do wypróbowania naszego przepisu na borowiki marynowane.

grzyby

grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >