Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym
W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.
To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na prosty i smaczny makaron z grzybami
Składniki:
200 g borowików
150 g makaronu wstążki
1 i 1/2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szalotka lub ćwiartka zwykłej cebuli
200 ml śmietanki 12%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego sera np. parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plasterki. Wodę zagotowujemy w dużym garnku i solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy al dente. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na większej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy.
Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na patelnię z grzybami wrzucamy makaron oraz połowę tartego sera, dokładnie łączymy. Chwilę podgrzewamy, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego
Z borowików z łatwością wyczarujecie pyszny sos grzybowy, doskonały nie tylko do makaronu, ale też do klusek śląskich lub mięsnych pulpecików. Zachęcamy też do wypróbowania naszego przepisu na borowiki marynowane.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku