Smakosze.pl Przepisy Korzenny makowiec od siostry Anastazji - proste ciasto na różne okazje
Flickr/Piotr Drabik/CC BY 2.0; Canva/arfo

Korzenny makowiec od siostry Anastazji - proste ciasto na różne okazje

23 października 2021

Makowiec jest popularnym wypiekiem goszczącym na świątecznych stołach. Warto, by trafiał tam zdecydowanie częściej, bo jest po prostu wyśmienity. Wypróbujecie wyjątkową recepturę siostry Anastazji na makowca z korzenną nutą.

Pyszna makowa masa w połączeniu z charakterystycznymi dla piernika przyprawami nabierze wyjątkowego charakteru. Goździki, cynamon i migdały doskonale pasują do maku i wspaniale podkreślają niezwykły smak tego ziarna. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na pyszny korzenny makowiec siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj

  • 200 g maku

  • 400 g cukru

  • 1 łyżka zmielonego cynamonu

  • 1 łyżka zmielonych goździków

  • 100 g zmielonych migdałów lub płatków migdałowych

  • ½ laski wanilii

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 2 łyżki bułki tartej

Składniki na lukier:

  • 250 g cukru pudru

  • 2 białka

  • 4 krople olejku migdałowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek. Mak zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy i studzimy. Tak przygotowany trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku .

Mak ucieramy z cukrem , stopniowo dodając żółtka. Pod koniec wsypujemy przyprawy, migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartego ciasta.

Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i pieczemy przez 40 - 50 minut . Po upieczeniu wierzch makowca pokrywamy lukrem. Aby go przygotować, ucieramy białka jaj z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec procesu dodajemy olejek migdałowy. Smacznego.

Z maku wyczarujecie również pyszne rogale Świętomarcińskie . Koniecznie spróbujcie tego tradycyjnego wielkopolskiego wypieku. A jeśli lubicie ciasta drożdżowe, rogaliki siostry Anastazji skradną wasze serca.

Mak
Mak

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy