Rogaliki drożdżowe z przepisu siostry Anastazji
![Przepis na rogaliki siostry Anastazji](https://images.iberion.media/images/1920/5c_B_Xu_Ri_Sag_E7fp_ZW_8djpx_T_projekt_bez_tytulu_2021_03_11t171324775_1615479293_73af4c2470.jpg)
Rogaliki wywodzą się z kuchni francuskiej, gdzie tradycyjnie pieczone są ze specyficznego ciasta francuskiego. Wielogodzinne ugniatanie i przekładanie płatów ciasta masłem, jak w przypadku ciasta francuskiego, jest karkołomnym zadaniem w domowym zaciszu.
Z tego powodu znacznie lepszym i łatwiejszym wyjściem jest użycie ciasta drożdżowego, z którym nie ma aż tyle pracy. Jego największym minusem jest konieczność czekania aż wyrośnie, jednak fenomenalny smak gotowego wypieku jest wart każdej godziny.
Rogaliki z lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego
Większość z nas mając ochotę na coś słodkiego, wybiera się do sklepu i kupuje swoje ulubione słodycze. Choć taka praktyka jest wygodna, skład gotowych łakoci często może przyprawić o palpitację serca. Domowe wyroby zawierają jedynie produkty, które sami doń dodaliśmy.
Co więcej, samodzielne gotowanie pozwala wprowadzać konieczne zmiany, takie jak użycie mniejszej ilości cukru, czy skorzystanie z ciekawych wypełnień. Poniższy przepis jest podstawowy i nic nie stoi na przeszkodzie, aby modyfikować go wedle uznania.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.
Przepis na rogaliki siostry Anastazji
Składniki:
1 kg mąki
25 g świeżych drożdży
pół kostki masła
100 g cukru
400 ml mleka
5 żółtek
pół łyżeczki soli
Zacznij od przesiania mąki do sporej miski. Wsyp do niej sól i dokładnie wymieszaj. Pół szklanki mleka podgrzej delikatnie w garnku, a gdy będzie ciepłe lecz nie gorące, zdejmij z ognia. Rozpuść w nim drożdże i dwie łyżeczki cukru. Odstaw rozczyn na 15 minut.
Żółtka jaj utrzyj z pozostałą częścią cukru na gładki kogel-mogel. Gdy drożdże zaczną się mocno pienić, dodaj rozczyn do mąki. Roztop masło i dodaj je do mąki. Wlej do miski całe mleko oraz dodaj utarte żółtka. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potnij na kształt diamentów i zawijaj. Do wnętrza rogalików można włożyć konfiturę owocową, kawałki czekolady czy budyń. Zawinięte rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw je, aby się wystudziły. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie.pl
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![sklep dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_36c73e9217.jpg)
![Urlop wypoczynkowy](https://images.iberion.media/images/origin/turysci_pl_6_e4c9509d1b.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Polsat_997de19cec.jpg)
![emeryci](https://images.iberion.media/images/origin/21_05deb7d598.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![SARS-COV-2 JN1](https://images.iberion.media/images/origin/COVID_19_fot_Pxhere_DALL_E_d5e75031d4.png)
![Danuta Holecka, grób syna](https://images.iberion.media/images/origin/Danuta_Holecka_grob_syna_d3b70b3992.jpg)
![NFZ a składka zdrowotna](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_7c072182a7.png)