Przepis na rogaliki siostry Anastazji
Milosz_G, Getty Images

Rogaliki drożdżowe z przepisu siostry Anastazji

Rogaliki stanowią doskonały sposób na szybką i smaczną przekąskę. Siostra Anastazja, znana autorka książek kucharskich, zaprezentowała swój własny przepis, dzięki któremu można spróbować wyjątkowo lekkich i puszystych rogalików. Dodatkowy posmak drożdży jeszcze bardziej zwiększa przyjemność z jedzenia tego deseru.

Rogaliki wywodzą się z kuchni francuskiej, gdzie tradycyjnie pieczone są ze specyficznego ciasta francuskiego. Wielogodzinne ugniatanie i przekładanie płatów ciasta masłem, jak w przypadku ciasta francuskiego, jest karkołomnym zadaniem w domowym zaciszu.

Z tego powodu znacznie lepszym i łatwiejszym wyjściem jest użycie ciasta drożdżowego, z którym nie ma aż tyle pracy. Jego największym minusem jest konieczność czekania aż wyrośnie, jednak fenomenalny smak gotowego wypieku jest wart każdej godziny.

Rogaliki z lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego

Większość z nas mając ochotę na coś słodkiego, wybiera się do sklepu i kupuje swoje ulubione słodycze. Choć taka praktyka jest wygodna, skład gotowych łakoci często może przyprawić o palpitację serca. Domowe wyroby zawierają jedynie produkty, które sami doń dodaliśmy.

Co więcej, samodzielne gotowanie pozwala wprowadzać konieczne zmiany, takie jak użycie mniejszej ilości cukru, czy skorzystanie z ciekawych wypełnień. Poniższy przepis jest podstawowy i nic nie stoi na przeszkodzie, aby modyfikować go wedle uznania.

Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.

Przepis na rogaliki siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół kostki masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • pół łyżeczki soli

Zacznij od przesiania mąki do sporej miski. Wsyp do niej sól i dokładnie wymieszaj. Pół szklanki mleka podgrzej delikatnie w garnku, a gdy będzie ciepłe lecz nie gorące, zdejmij z ognia. Rozpuść w nim drożdże i dwie łyżeczki cukru. Odstaw rozczyn na 15 minut.

Żółtka jaj utrzyj z pozostałą częścią cukru na gładki kogel-mogel. Gdy drożdże zaczną się mocno pienić, dodaj rozczyn do mąki. Roztop masło i dodaj je do mąki. Wlej do miski całe mleko oraz dodaj utarte żółtka. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potnij na kształt diamentów i zawijaj. Do wnętrza rogalików można włożyć konfiturę owocową, kawałki czekolady czy budyń. Zawinięte rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw je, aby się wystudziły. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł