Smakosze.pl Przepisy Korzenny rosół na pierwszy dzień zimy
canva/gbh007

Korzenny rosół na pierwszy dzień zimy

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gdy jest zimno, nie ma jak rosół. Doskonale rozgrzeje i wybornie smakuje. Dziś proponujemy ugotować korzenny rosół na pierwszy dzień zimy. Dzięki trzem nieoczywistym przyprawom zupa ta będzie rozgrzewająca i aromatyczna jak nigdy. Z pewnością przekonacie się do tych dodatków.

Rosół kojarzy się wszystkim z dwoma przyprawami — z pieprzem i solą. Niektórzy dodają też do niego listek laurowy, lubczyk, imbir czy kurkumę. Rosół pachnący podobnie jak piernik na pozór może nie zachęca, ale jak spróbujecie, to zmienicie zdanie.

Dzięki dodatkowi anyżu gwiazdkowego, cynamonu i kardamonu zyska nieoczywistą nutę smakową, ale też wyjątkowo zimowy charakter. Stanie się też jeszcze skuteczniejszym antidotum na przeziębienie.

Korzenny rosół na pierwszy dzień zimy

Składniki:

  • 1 nieduży kurczak

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 duża pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 gwiazdki anyżu

  • 3 nasiona kardamonu

  • 1 laska cynamonu

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie korzennego rosołu

Kurczaka oczyść, opłucz, podziel na porcje. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Warzywa obierz, opłucz.

Garnek rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć do niego anyż, kardamon i cynamon, chwilę podpraż. Dodaj kurczaka, cebulę i pozostałe warzywa. Zalej wodą.

Rosół gotuj na średnim ogniu. Gdy zagotuje się, usuń z powierzchni szumowinę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce przez 1,5-2 godziny.

Do esencjonalnego wywaru dodaj sos sojowy, zamieszaj. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj tradycyjnie z makaronem. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na staropolski rosół , a także na rosół bez dodatku mięsa .

anyż gwiazdkowy
anyż gwiazdkowy

Źródło zdjęcia: canva/Ajele z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy