Kotlet cordon bleu – przepis krok po kroku
Cordon bleu to pomysł na pyszny i ciekawy obiad i większe uroczystości. Cordon bleu, inaczej kotlet szwajcarski to doskonałe połączenie delikatnej cielęciny z drobiem i aromatycznym serem edamskim. Poznaj prosty przepis na mięso w nowej odsłonie-kotlet cordon bleu.
Cordon bleu to klasyczne danie kuchni szwajcarskiej. Delikatna cielęcina doskonale komponuje się z szynką drobiową i serem, a chrupiąca panierka, masełko i pietruszka stanowią świetne wykończenie potrawy. Cordon bleu nie jest zawijany jak rolada, a tylko przełożony i nadziewany delikatną szynką i aromatycznym serem.
Cordon bleu przygotujesz w niecałą godzinę, a efekt zachwyci wszystkich gości. Kotlet szwajcarski wprost rozpływa się w ustach i wychodzi za każdym razem. Do kotletów przygotowuję pieczone ziemniaki w mundurkach, oprószone świeżym tymiankiem.
Przepis na kotlet cordon bleu
Składniki na 4 porcje:
4 sznycle cielęce
4 plastry sera edamskiego
4 plastry szynki drobiowej
2 jajka
mały kawałek masła
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet cordon bleu?
Mięso umyj, rozbij na cienkie kotlety i oprósz solą i pieprzem.
Na każdej połowie kotleta połóż plaster sera i szynki, przykryj mięsem i wbij wykałaczkę. Przygotowane kotlety obtocz w jajku i bułce tartej, następnie obsmaż z każdej strony na oleju.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż do niego kotlety, oprósz posiekaną natką pietruszki, dodaj po kawałeczku masła, zamknij pokrywką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Smacznego.