Smakosze.pl Przepisy Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
Canva / Romualdo Crissi

Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad

27 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.

Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.

Przepis na kotlety drwala

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 500 g pieczarek

  • 2 szklanki tartego sera żółtego

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1-2 łyżki bulki tartej

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić apetyczne kotlety drwala?

Cebulę do kotletów drobno posiekaj . Podsmaż warzywo na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie już miękka, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia .

Mięso na kotlety drwala przełóż do dużej miski . Dodaj do niego jajko, musztardę, bułkę tartą oraz podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką . Wszystkie składniki starannie wymieszaj .

Z mięsnej masy uformuj niewielkie kotlety . Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie uformuj na środku niewielkie wgłębienie .

Pieczarki do kotletów drwala oczyść i pokrój w cienkie plasterki . Obsmaż że na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Pieczarki muszą być ładnie zrumienione, a cała woda puszczona w czasie ich smażenia powinna odparować . Grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym .

Podsmażone pieczarki układaj we wgłębieniach uformowanych w kotletach . Całość po syp tartym żółtym serem . Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-40 minut . Kotlety podawaj po wyjęciu z piekarnika, w towarzystwie ulubionych dodatków . Koniecznie sprawdź ten patent na kotlety schabowe . Z mięsa indyka możesz wyczarować zadziwiająco soczysty obiad .

Canva / tomis2014
Canva / tomis2014

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy