Kotlety drwala lepsze niż schabowe i mielone. Hit na noworoczny obiad
Kotlety drwala są doskonałą i sycącą propozycją na obiad. Soczyste mięso przykryte jest smażonymi pieczarkami oraz zapieczonym serem żółtym. To danie skradnie serce każdego miłośnika mięsa.
Kotlety mielone drwala są bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu do tradycyjnych mielonych, nie są smażone na patelni, a pieczone w piekarniku. Dzięki temu pozostają niezwykle delikatne i soczyste. Cała rodzina je pokocha.
Przepis na kotlety drwala
Składniki:
-
500 g mielonej łopatki wieprzowej
-
500 g pieczarek
-
2 szklanki tartego sera żółtego
-
1 cebula
-
1 jajko
-
1 łyżka musztardy
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1-2 łyżki bulki tartej
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić apetyczne kotlety drwala?
Cebulę do kotletów drobno posiekaj . Podsmaż warzywo na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie już miękka, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia .
Mięso na kotlety drwala przełóż do dużej miski . Dodaj do niego jajko, musztardę, bułkę tartą oraz podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką . Wszystkie składniki starannie wymieszaj .
Z mięsnej masy uformuj niewielkie kotlety . Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie uformuj na środku niewielkie wgłębienie .
Pieczarki do kotletów drwala oczyść i pokrój w cienkie plasterki . Obsmaż że na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Pieczarki muszą być ładnie zrumienione, a cała woda puszczona w czasie ich smażenia powinna odparować . Grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym .
Podsmażone pieczarki układaj we wgłębieniach uformowanych w kotletach . Całość po syp tartym żółtym serem . Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-40 minut . Kotlety podawaj po wyjęciu z piekarnika, w towarzystwie ulubionych dodatków . Koniecznie sprawdź ten patent na kotlety schabowe . Z mięsa indyka możesz wyczarować zadziwiająco soczysty obiad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
-
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama