Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przestałam dodawać mąkę do placków z cukinii. Ten składnik sprawił, że są 100 razy bardziej puszyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.05.2024 21:48

Przestałam dodawać mąkę do placków z cukinii. Ten składnik sprawił, że są 100 razy bardziej puszyste

Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent

Na wiosenny obiad często przyrządzam placki z cukinii. Jednak nie dodaję do nich mąki. Ten popularny produkt zastąpiłam innym, znacznie zdrowszym. Placki z cukinii mają teraz wyjątkowo przyjemną konsystencję, są pyszne i bardzo puszyste.

Placki z cukinii jedz na zdrowie

Czy przyrządzam placki z cukinii? U mnie bardzo często goszczą one na stole. To pyszne danie jest idealne na wiosenny obiad. Młoda cukinia i aromatyczne przyprawy sprawiają, że zjadam taki posiłek do ostatniego okruszka. 

Muszę przyznać, że mąkę zastąpiłam innym produktem. Jest bardzo zdrowy i świetnie wpływa na konsystencję placków z cukinii. Teraz robię placki z płatkami owsianymi. Są delikatne, puszyste i bardzo wartościowe. Poniżej znajdziesz przepis na te znakomite wiosenne danie

Kładę pokrojone ziemniaki i wlewam tę mieszankę. Taki obiad mogę jeść codziennie

Jak zrobić placki z cukini z płatkami owsianymi?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 130 g płatków owsianych
  • oregano
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Przygotowanie dania zacznij od umycia cukinii i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją do miski, wsyp płatki owsiane i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu cukinia puści sok i płatki będą wilgotne. 

Do masy wbij jajka, wsyp przyprawy i składniki dokładnie wymieszaj. Placki z  cukinii smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Placki z cukinii na wiosenny obiad

Placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych są bardzo smaczne i delikatne. Są doskonałą propozycją na obiad lub na  ciepłą kolację. Takie danie zjedzą chętnie mali i duzi smakosze. Zrobi je szybko i równie szybko znikną z talerzy.

Zastąp mąkę płatkami owsianymi, a poczujesz różnicę w smaku i konsystencji placków. Będą one puszyste jak nigdy dotąd. U mnie w domu cieszą się one dużą popularnością. Puszystość jest ich atutem. Pisaliśmy o fasolce szparagowej z pysznym i zdrowym dodatkiem. Ostrzegaliśmy przed piciem herbaty przed snem. 

Źródło: pysznosci.pl