Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
Zapiekanki jak z PRL-u są smaczne i sycące. Swój niezwykły aromat zawdzięczają rozdrobnieniu pieczarek. Uwalniają one wtedy zapach o wiele łatwiej i doskonale łączą się z serem podczas pieczenia. Polecamy spróbować — każdy zje ze smakiem.
Proste i smaczne zapiekanki z bagietki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego kiedyś były niezwykle popularną przekąską. W Sylwestra warto przypomnieć sobie ten kultowy rarytas z dawnych lat. Ich przygotowanie nie jest trudne.
Przepis na pyszne zapiekanki jak z PRL-u
Składniki:
2 świeże półbagietki
4-5 pieczarek startych na dużych oczkach
200 g startego, żółtego sera
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zapiekanki jak z PRL-u? Znamy przepis na kultowy przysmak
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z żółtym serem.
Grzyby łączymy z częścią sera w większej misce i doprawiamy do smaku. Bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie każdą z części delikatnie skrapiamy wodą. Możemy też delikatnie posmarować je odrobiną oliwy z oliwek. Pokrywamy je farszem.
Zapiekankę jak z PRL-u pieczemy na przygotowanej blasze do 15 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i lekko zrumienić, a grzyby zmięknąć. Przekąskę polecamy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym — będzie znakomita.
Wskazówka: jeśli chcecie, aby zapiekanki wciąż były sycące, ale mogli się niemi również poczęstować weganie, zamiast sera żółtego użyjcie wędzonego tofu. Po starciu na tarce i zmieszaniu z odrobiną oliwy lub oleju rozprowadzicie je po pieczywie bez problemu.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na obiadowe wersje zapiekanek. Polecamy makaronowy rarytas z serem i pieczarkami, który syci na długo. Być może skusi was też znakomite lasagne z patelni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane na śmietanie. Jasne, puszyste i delikatne
Orientalna zupa pełna smaku. Doskonała odmiana od polskiej klasyki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama