Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój
![ogórki konserwowe](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_konserwowe_69f573af00.jpg)
Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.
Domowe ogórki konserwowe
Polskie gospodarstwa domowe zdają się rządzić jedną zasadą: ogórki kiszone raczej domowe, konserwowe – raczej kupne. A przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by ogórki w octowej zalewie na zimę przygotowywać także w domowych warunkach. Prezentujemy podstawowy przepis z „kanonicznymi” dodatkami, który później pozwala na wariacje.
Domowe przetwory to świetny sposób na przywrócenie naszej kuchni jej racjonalnego i ekologicznego charakteru. Oczywiście, dziś warzywa można kupić przez cały rok, dzięki dalekiemu zasięgowi importu, morskim kontenerowcom i dojrzewalniom. Warzywa takie są jednak drogie, przeważnie mniej pełne w smaku, a argument o ekologii – ile paliwa zużywa transport i magazynowanie ich – jest tu tylko dodatkiem. Zatem – sięgajmy do słoików.
![przyprawy do ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki3_9d06c79482.jpg)
Dodaj do kawy niepozorną pastę. Od razu podkręcisz swój metabolizm
Proste konserwowanie ogórków
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga, babcia gotuje. Autorka przypomina tam o ważnym zastrzeżeniu: upychając ogórki w słoiku należy pilnować, by nie pękły. To istotny błąd, który może kosztować nas całą zepsutą porcję warzyw.
Składniki
- ½ kg dość małych ogórków gruntowych
- 3-4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm korzenia chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 łodygi kopru
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- ½ szklanki octu
- 1 łyżeczka niejodowanej soli
- 2 łyżki cukru
Domowa konserwacja ogórków
Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Obrane ząbki czosnku dzielimy na plasterki. Chili przekrawamy wzdłuż i dzielimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo ostre, można wykroić i wyrzucić pestki.
Po porcji każdego z tych dodatków wrzucamy do dwóch dużych wyparzonych słoików. Dodajemy po 1-2 listki laurowe i po kilka kulek ziela angielskiego. Ciasno pionowo układamy w słoikach warstwę ogórków. Na wierzch kładziemy znowu po porcji przypraw i układamy kolejną warstwę. Ogórki powinny schować się na ok. 3 cm poniżej krawędzi słoika.
Ogórki zasypujemy gorczycą i pieprzem, dodajemy pozostałe składniki, jeśli jeszcze coś zostało i nakrywamy łodygami kopru. W garnku przygotowujemy zalewę, łącząc ocet, sól i cukier z ok. ⅔ l wody. Podgrzewamy do zagotowania i gorącą wodą zalewamy słoiki. Dokładnie wycieramy ich brzegi i zakręcamy.
Słoiki ustawiamy w garnku wyściełanym ściereczką. Zalewamy wodą. Słoiki można przedzielić dodatkowo jeszcze jedną ściereczką, by nie stykały się ze sobą. Powoli podgrzewamy wodę i od momentu, kiedy zacznie powoli pyrkać, trzymamy na ogniu przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na konserwację ziół takich jak koperek oraz na ciasto naleśnikowe z bananem zamiast jajek.
![wekowanie ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki2_806b4a1134.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek_cec39f4246.jpg)
![Ogórki curry](https://images.iberion.media/images/origin/ogo_ki_02e384f048.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_8c21ed8c0f.jpg)
![](https://images.iberion.media/images/origin/390_Icf_MP_7_S_Qb8_Tt3_Ne7l_Z_placki_z_cukinii_eff2641c11.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_5fd33c593f.jpg)
![Fot. Shutterstock/tomeqs](https://images.iberion.media/images/origin/rosol_6784a07cd0.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_e2299439e3.jpg)
![domowy chleb](https://images.iberion.media/images/origin/domowy_chleb_710e89327b.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_ce264850b8.jpg)
![Maliny w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Sciolkowanie_malin_3d7238c701.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![odwrócona pizza Jamiego Olivera](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_1780949480_2666da9501.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![czyszczenie piekarnika](https://images.iberion.media/images/origin/czyszczenie_piekarnika_f85066884d.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)