Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.05.2024 09:17

Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

ogórki konserwowe
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

Domowe ogórki konserwowe

Polskie gospodarstwa domowe zdają się rządzić jedną zasadą: ogórki kiszone raczej domowe, konserwowe – raczej kupne. A przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by ogórki w octowej zalewie na zimę przygotowywać także w domowych warunkach. Prezentujemy podstawowy przepis z „kanonicznymi” dodatkami, który później pozwala na wariacje. 

Domowe przetwory to świetny sposób na przywrócenie naszej kuchni jej racjonalnego i ekologicznego charakteru. Oczywiście, dziś warzywa można kupić przez cały rok, dzięki dalekiemu zasięgowi importu, morskim kontenerowcom i dojrzewalniom.  Warzywa takie są jednak drogie, przeważnie mniej pełne w smaku, a argument o ekologii – ile paliwa zużywa transport i magazynowanie ich – jest tu tylko dodatkiem. Zatem – sięgajmy do słoików.

przyprawy do ogórków
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

 

Dodaj do kawy niepozorną pastę. Od razu podkręcisz swój metabolizm

Proste konserwowanie ogórków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga, babcia gotuje. Autorka przypomina tam o ważnym zastrzeżeniu: upychając ogórki w słoiku należy pilnować, by nie pękły. To istotny błąd, który może kosztować nas całą zepsutą porcję warzyw.

Składniki

  • ½ kg dość małych ogórków gruntowych
  • 3-4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łodygi kopru
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • ½ szklanki octu
  • 1 łyżeczka niejodowanej soli
  • 2 łyżki cukru

Domowa konserwacja ogórków

Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Obrane ząbki czosnku dzielimy na plasterki. Chili przekrawamy wzdłuż i dzielimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo ostre, można wykroić i wyrzucić pestki.

Po porcji każdego z tych dodatków wrzucamy do dwóch dużych wyparzonych słoików. Dodajemy po 1-2 listki laurowe i po kilka kulek ziela angielskiego. Ciasno pionowo układamy w słoikach warstwę ogórków. Na wierzch kładziemy znowu po porcji przypraw i układamy kolejną warstwę. Ogórki powinny schować się na ok. 3 cm poniżej krawędzi słoika.

Ogórki zasypujemy gorczycą i pieprzem, dodajemy pozostałe składniki, jeśli jeszcze coś zostało i nakrywamy łodygami kopru. W garnku przygotowujemy zalewę, łącząc ocet, sól i cukier z ok. ⅔ l wody. Podgrzewamy do zagotowania i gorącą wodą zalewamy słoiki. Dokładnie wycieramy ich brzegi i zakręcamy.

Słoiki ustawiamy w garnku wyściełanym ściereczką. Zalewamy wodą. Słoiki można przedzielić dodatkowo jeszcze jedną ściereczką, by nie stykały się ze sobą. Powoli podgrzewamy wodę i od momentu, kiedy zacznie powoli pyrkać, trzymamy na ogniu przez ok. 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy następnie słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Wypróbuj też przepisy na konserwację ziół takich jak koperek oraz na ciasto naleśnikowe z bananem zamiast jajek.

wekowanie ogórków
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje