Smakosze.pl Przepisy Kotlety gyros z piekarnika biją na głowę inne przysmaki. Pyszne, proste i lekkie
canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety gyros z piekarnika biją na głowę inne przysmaki. Pyszne, proste i lekkie

16 sierpnia 2022

Jedliście kiedyś kotlety gyros z piekarnika? Inspirowane kuchnią grecką mięsne danie doskonałym pomysłem na obiad. Robi się je szybko, a pominięcie smażenia sprawia, że jest lekkie i soczyste. Smakuje przy tym wyśmienicie. Spróbujecie?

Siekane kotlety z kurczaka w stylu gyros z pewnością spodobają się waszej rodzinie. Delikatne mięso łączymy ze smacznym chrupiącymi warzywami, uzyskując maksimum smaku. Dopełnieniem smaku jest mieszanka przypraw gyros, która sprawi, że mięso będzie smakowało niczym przyrządzone w waszej ulubionej restauracji.

Przepis na wyborne kotlety gyros z piekarnika

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka

  • 3 łyżeczki przyprawy gyros

  • 1 większa czerwona cebula

  • 1 duża czerwona papryka

  • 170 g kukurydzy z puszki

  • 1 pęczek szczypiorku lub natki pietruszki

  • 6-7 łyżek bułki tartej

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety gyros z piekarnika? Znamy prosty patent

Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy je kosteczkę. Przenosimy je do miski i łączymy z przyprawą gyros. Odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obieramy i siekamy. Umieszczamy ją w osobnym naczyniu, po czym dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę oraz rozdrobniony szczypiorek. Warzywa łączymy z kurczakiem i wbijamy jaja.

Mieszamy, a następnie wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety gyros i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczemy od 30 do 35 minut. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami lub ryżem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli zamiast szczypiorku do kotletów gyros dodacie posiekaną natkę pietruszki, danie będzie nieco łagodniejsze i zyska przyjemnego aromatu.

Inne pomysły na kotlety znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy ten przepis na soczyste mielone z pieczarkami oraz na schabowe po staropolsku .

Kotlety gyros są wyśmienite i soczyste
canva/Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy