Smakosze.pl
pierogi

canva/daffodilred

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zapraszamy was na wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Smakują, że palce lizać. Przygotuj je, zwłaszcza jeśli ugotowałeś za dużo jajek. Ten babciny przepis sprzed 100 lat pomoże ci je zamienić w wyjątkowe i bardzo smaczne danie.

Pierogi to nasza polska specjalność. Z farszem wytrawnym, a czasem też słodkim, często jemy je na obiad. Największą popularnością cieszą się u nas pierogi nadziewane kapustą i grzybami, mięsem, ziemniakami i serem, a także twarogiem. Dziś przedstawimy wam przepis na niezwykły farsz z gotowanych jajek.

kluski ziemniaczane

Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady

CZYTAJ DALEJ

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem

Składniki:

na ciasto:

  • 75 dag mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 600 ml dobrze ciepłej wody

  • ok. 200 ml roztopionego masła

na farsz:

  • 7-8 ugotowanych na twardo jajek

  • pęczek szczypiorku

  • 1 łyżka oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów

Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Przykryj je ściereczką lub miską i odstaw na 15 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na kilkanaście części. Z każdej zrób kulkę i spłaszcz ją dłonią. Placki ciasta ułóż w naczyniu z roztopionym masłem. Przykryj folią, odstaw na godzinę.

Na farsz jajka obierz, pokrój w kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Podsmaż go na oleju, dodaj do jajek. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Każdy placek ciasta cienko rozwałkuj. Kładź na niego trochę farszu, złóż tak, jak formuje się krokiety.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierogi. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pierogi nadziewane szczawiem, a także na pierogi barwione sokiem z buraka.

siekane jajka

Źródło zdjęcia: canva/konstiantynzapylaie


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >