Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia
Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj galaretowiec z mlekiem. Lekkie ciasto o owocowym smaku z mleczną i waniliową nutą jest idealne na upalne dni. Poznaj klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem, skradnie serce każdemu łasuchowi.
Galaretowiec to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam. To tani, prosty i przepyszny deser, który za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o dokładkę. Do przygotowania galaretowca potrzebujesz kilku podstawowych produktów: mleka, żelatyny, cukru i galaretek.
Do ciasta wybieram zawsze galaretki o różnych smakach, aby deser był kolorowy i wyglądał bardzo apetycznie. Smak mleka podkręcam cukrem i cukrem wanilinowym, nuta wanilii świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.
Galaretowiec jest ciastem bez pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia keksa lub babki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Formę wyłóż wcześniej folią spożywczą, dzięki której deser nie porwie się podczas wyjmowania.
Szukasz pomysłu na równie smaczny deser? Przygotuj bananowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem, jest idealne do kawy.
Klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem
Składniki:
500 ml mleka
300 ml gorącej wody
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki żelatyny
3 galaretki o różnych smakach, np. agrestowa, truskawkowa, pomarańczowa
Jak zrobić galaretowiec z mlekiem?
Każdą galaretkę wsyp do prostokątnego pojemnika, zalej szklanką gorącej wody, wymieszaj i odstaw do stężenia, następnie pokrój w kostkę. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, odstaw.
Żelatynę rozpuść w 300 ml wody i dodaj do mleka, wymieszaj i ostudź. Do formy keksowej lub foremki na babkę wyłożonej wcześniej folią spożywczą, przełóż pokrojone w kostki galaretki i zalej je zimnym mlekiem.
Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby kluski ziemniaczane nie były gumowate i twarde? Wystarczy przestrzegać 1 zasady
Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ 1 zasady, jest najważniejsza
Źródło: kuchnia-domowa-ani-blogspot.com