Smakosze.pl
Kultowa zupa owocowa

canva/Shaiith

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

16 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa owocowa jest specjałem, który potrafi wywołać skrajne emocje. Słodki rarytas ma wielu zwolenników, z chęcią sięgają po niego szczególnie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy świeże owoce można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Jest zaskakująco prosty w przygotowaniu.

Zupa owocowa jest jednym z tych specjałów, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Rarytas ten — obok racuchów czy ciastek z maszynki — z pewnością posmakował niejednemu z was. Podpowiadamy jak zrobić go w domu. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by się nim nacieszyć.

pierogi

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałą zupę owocową

Składniki:

  • 3 litry wody + 100 ml do rozprowadzenia mąki

  • 100 g cukru

  • 500 g moreli

  • 500 g jagód

  • 500 g wiśni

  • 200 g agrestu

  • 300 g jabłek

  • 200 g malin

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół pęczka świeżej mięty

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Wiśnie drylujemy, a agrest oczyszczamy z szypułek. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Z morel usuwamy pestki i kroimy je w niewielką kostkę. Miętę płuczemy i siekamy.

W dużym garnku umieszczamy wodę oraz cukier. Wrzucamy ćwiartki jabłek, wiśnie oraz agrest i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy przebrane jagody i maliny oraz morele i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

Wyłączamy grzanie i odstawiamy zupę na pół godziny. W 100 ml wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ją z zupą, a następnie podgrzewamy ją do czasu, aż ponownie zawrze. Przelew amy na talerze i posypujemy miętą.

Wskazówki:

  • Poza sezonem warto wykorzystać mrożone owoce jagodowe. Dodajcie je od razu po wyjęciu z zamrażalnika — rozgrzeją się w czasie przygotowania i nie utracą kształtu.

  • Zupa owocowa będzie pyszna zarówno w wersji na zimno, jak i na gorąco. Doskonałym dodatkiem do niej są makaron i kluski kładzione.

Zupa owocowa wywołuje skrajne emocje

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >