Smakosze.pl Porady Najlepsze mięso na kotlety mielone
Pixabay / congerdesign

Najlepsze mięso na kotlety mielone

27 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Chrupiąca skórka, a w środku puszysty i miękki środek - takie kotlety mielone są marzeniem wielu z nas. Co zrobić, aby osiągnąć taki efekt? Wystarczy zawsze zwracać uwagę na kilka szczegółów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego mięsa .

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone?

Przede wszystkim mięsa na kotlety mielone powinno być średnio tłuste . Dobrym pomysłem może być miks tych chudszego i twardszego (np. wołowiny) z tłustszym boczkiem lub karkówką.

Warto również skorzystać z tricku naszych babć i samodzielnie zmielić je w domu za pomocą odpowiedniej maszynki. Jest to nieco bardziej czasochłonne rozwiązanie, ale to właśnie dzięki niemu zyskamy, pewność co do jakości naszego mięsa.

Gdy nie mamy możliwości zrobić tej czynności w domu, warto zawsze zwracać uwagę na dwie cechy mięsa: jego kolor oraz jakość. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj .

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?

Formowanie kotletów

Kolejną ważną czynnością przy przygotowaniu kotletów mielonych jest uformowanie masy. W jaki sposób to wykonać? Rozumiemy, że doświadczeni miłośnicy gotowania znają te zasady, ale być może czytają nas również osoby, które rozpoczynają przygodę z kuchnią i  będzie to dla nich cenna informacja.

Masę mięsa mielonego należy wyłożyć na zwilżoną deskę i utworzyć z niej grupy wałek. Następnie musimy podzielić ją na równe części i uformować je kotlety. Dokładny przepis na to danie znajdziecie tutaj .

[EMBED-18]

Ostatni punkt smażenie

Ważną czynnością przy przyrządzaniu kotletów mielonych jest oczywiście ich usmażenie. Aby miały one chrupiącą skórkę, musimy użyć do tego gorącego tłuszczu . Najlepszy będzie smalec, masło klarowane lub olej.

Kotlety mielone zawsze powinniśmy smażyć do zarumienienia  z obu stron. Nie powinniśmy ich układać zbyt ciasno na patelni , ponieważ wydzierająca się podczas ich smażenia pora może negatywnie wpłynąć na ich chrupkość.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy