Najlepsze mięso na kotlety mielone
Chrupiąca skórka, a w środku puszysty i miękki środek - takie kotlety mielone są marzeniem wielu z nas. Co zrobić, aby osiągnąć taki efekt? Wystarczy zawsze zwracać uwagę na kilka szczegółów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego mięsa .
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone?
Przede wszystkim mięsa na kotlety mielone powinno być średnio tłuste . Dobrym pomysłem może być miks tych chudszego i twardszego (np. wołowiny) z tłustszym boczkiem lub karkówką.
Warto również skorzystać z tricku naszych babć i samodzielnie zmielić je w domu za pomocą odpowiedniej maszynki. Jest to nieco bardziej czasochłonne rozwiązanie, ale to właśnie dzięki niemu zyskamy, pewność co do jakości naszego mięsa.
Gdy nie mamy możliwości zrobić tej czynności w domu, warto zawsze zwracać uwagę na dwie cechy mięsa: jego kolor oraz jakość. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj .
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać, przygotowując kotlety mielone?
Formowanie kotletów
Kolejną ważną czynnością przy przygotowaniu kotletów mielonych jest uformowanie masy. W jaki sposób to wykonać? Rozumiemy, że doświadczeni miłośnicy gotowania znają te zasady, ale być może czytają nas również osoby, które rozpoczynają przygodę z kuchnią i będzie to dla nich cenna informacja.
Masę mięsa mielonego należy wyłożyć na zwilżoną deskę i utworzyć z niej grupy wałek. Następnie musimy podzielić ją na równe części i uformować je kotlety. Dokładny przepis na to danie znajdziecie tutaj .
[EMBED-18]
Ostatni punkt smażenie
Ważną czynnością przy przyrządzaniu kotletów mielonych jest oczywiście ich usmażenie. Aby miały one chrupiącą skórkę, musimy użyć do tego gorącego tłuszczu . Najlepszy będzie smalec, masło klarowane lub olej.
Kotlety mielone zawsze powinniśmy smażyć do zarumienienia z obu stron. Nie powinniśmy ich układać zbyt ciasno na patelni , ponieważ wydzierająca się podczas ich smażenia pora może negatywnie wpłynąć na ich chrupkość.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps/beszamel.se.pl
undefinedundefinedundefinedundefined