Smakosze.pl
kotlety mielone

pixabay/Alexas_Fotos

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?

25 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mięso mielone często gości w naszej kuchni. Robimy z niego między innymi uwielbiane kotlety lub dodajemy je do zup różnych z zup i makaronów. Niestety, czasem zdarzają się sytuacje, że mięso po odpowiedniej obróbce nadal jest suche i

Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Zazwyczaj jest ono zapakowane na plastikowych lub styropianowych tackach. To z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak swoje wady. Niestety zauważymy je dopiero na talerzu.

Nie warto iść na skróty

Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości. O wiele lepszym i niestety, przy tym zajmującym więcej czasu, rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa za pomocą odpowiedniej maszynki. Powód? Jak podaje portal kuchnia.wp.pl,  dostępne w sklepach zmielone wcześniej mięso może zawierać dodatkowe substancje, które mają za zadanie zapobiec utlenianiu lub przedłużyć jego trwałość.

Gdy samodzielnie mielimy mięso, mamy kontrolę nad tym co jemy. Od razu widzimy np. czy jest ono chude, czy tłuste. W dodatku uważa się, że najlepsze mielone pochodzi z mieszanki różnych mięs np. wołowego z dodatkiem wieprzowego i cielęciny.

Potrawy z samego mielonego mięsa wołowego mogą być niestety zbite twarde i suche. Dzieje się tak, ponieważ wołowina zawiera wiele składników bogatych w substancje białkowe, które gdy nie są odpowiednio spulchnione tłuszczem, długo pozostają twarde. Najlepiej do mielenia nadaje się: karkówka, szynka wieprzowa łopatka, biodrówka i udziec z indyka.

Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby poświęcać nasz czas na mielenie mięsa. Nie jesteśmy jednak na straconej pozycji. Przede wszystkim kupując gotowe mięso mielone w supermarkecie, musimy zawsze zwracać uwagę na 2 szczegóły.

2 błędy podczas kupowania mięsa mielonego

Wiele osób kupując mięso mielone, robi dwa zasadnicze błędy i nie zwraca uwagi na dwa istotne szczegóły: jego kolor oraz jakość. Niestety, skutki takiego zaniedbania mogą odbić się na jakości przygotowanych przez nas potraw.

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże znaczenie ma kolor mięsa mielonego. Często wybieramy to, które jest jasne. Niestety popełniamy wtedy spory błąd. Jasny kolor mięsa mielonego oznacza, że zawiera ono więcej tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić z niego kotlety, to niestety przeżyjemy rozczarowanie. Do tej potrawy najlepsze będzie mięso, które ma różowo - czerwony kolor.

Drugim rzeczą, na którą powinniśmy, zwracać uwagę jest jakość mięsa. Stawiajmy przede wszystkim na to, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów. Często ten detal jest gwarancją jego smaku.

Zainteresował Cię ten temat? Polecamy nasz artykuł, z którego dowiesz się, jak kotlety mielone przyrządza Anna Lewandowska oraz tekst, z którego dowiesz się jaki patent na to danie ma sama Magda Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl/przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Zdani

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >