Smakosze.pl Przepisy Grecki patent na mielone zachwyci każdego. Ukryj w środku pyszną niespodziankę. Rodzina oniemieje
canva/Nadezhda_Nesterova

Grecki patent na mielone zachwyci każdego. Ukryj w środku pyszną niespodziankę. Rodzina oniemieje

11 października 2022

Kotlety mielone po grecku spodobają się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Zamknięte w mięsnej masie kawałki sera feta smakują doskonale. Prosty zabieg sprawia, że danie staje się soczyste i ma przyjemną teksturę. Jest też niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować.

Znudziły wam się zwykłe mielone? Spróbujecie przygotować je z dodatkiem sera feta. Inspirowane grecką kuchnią danie z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Zrobienie go wcale nie jest trudne. Skusicie się?

Przepis na pyszne kotlety mielone po grecku

Składniki:

  • ok. 800 g mielonego mięsa np. drobiowego

  • 250 g sera typu feta

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3 jaja

  • 1 nieduża kajzerka

  • mleko

  • natka pietruszki wedle uznanie

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone po grecku? Prosty przepis na znakomity obiad

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Ser typu feta wyjmujemy z opakowania i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mięso mielone wkładamy do większej miski. Dodajemy do niego posiekany czosnek oraz natkę pietruszki, a następnie do wbijamy jaja.

Doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym łączymy z odsączonym z nadmiaru płynu miękkim pieczywem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej płaskie placuszki. Na każdym z nich układamy po kostce sera i zlepiamy tak, aby uformować kulę.

Obtaczamy ją w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na niezbyt mocnym ogniu. Zrumienione kotlety mielone po grecku podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy sałatkę grecką przyrządzoną bez fety oraz pieczone ziemniaki z czosnkiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety mielone. Spróbujecie soczystej wersji przysmaku z dodatkiem majonezu . Warto też sięgnąć po lekkie mięsne danie przygotowane w piekarniku .

Kotlety mielone po grecku są pyszne
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy