Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/YelenaYemchuk

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Planujesz zrobić dziś mielone? Może tym razem przygotujesz wyborne kotlety mielone z piekarnika? Obędzie się bez smażenia i pilnowania patelni. A soczystość kotletom zapewnią dwa dodatki — ser i pomidory. Jesteśmy pewni, że przekonasz się do pieczonej wersji mielonych Ty i Twoja rodzina.

Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. W większości domów pojawiają się na stole raz na tydzień, góra raz na dwa tygodnie. Ci, co je przyrządzają często, mają już swoją sprawdzoną recepturę i nie bardzo chcą testować nową. Jednak spróbujemy was namówić na małą zmianę, bo naprawdę warto.

Tomasz Strzelczyk, rosół

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

CZYTAJ DALEJ

Dziś proponujemy wam przygotować kotlety mielone z piekarnika. Są lżejsze dla żołądka niż te smażone. A poza tym nie wymagają tyle uwagi. Trudno je bowiem przypalić. By jednak nie wyschły zbytnio w czasie pieczenia, radzimy na ich wierzchu położyć plaster pomidora i trochę żółtego sera. Po upieczeniu kotlety będą nadzwyczaj smaczne i soczyste.

Przepis na pieczone kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny, najlepiej z łopatki

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 pomidory

  • ok. 10 dag startego żółtego sera

Przygotowanie kotletów mielonych z piekarnika

Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa, rozkruszając ją. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Masę wymieszaj, a potem dodaj do niej jajko, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wyrób dłonią.

Z mięsnej masy formuj kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piecz 10 min w 200 st. C, a potem 10 min w 180 st. C.

Po tym czasie na każdym kotlecie połóż grubszy plaster pomidora i posyp go startym serem. Kotlety ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone gyros oraz na rybne kotlety mielone Makłowicza.

pomidory

canva/Ls9907

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >