Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość
Planujesz zrobić dziś mielone? Może tym razem przygotujesz wyborne kotlety mielone z piekarnika? Obędzie się bez smażenia i pilnowania patelni. A soczystość kotletom zapewnią dwa dodatki — ser i pomidory. Jesteśmy pewni, że przekonasz się do pieczonej wersji mielonych Ty i Twoja rodzina.
Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. W większości domów pojawiają się na stole raz na tydzień, góra raz na dwa tygodnie. Ci, co je przyrządzają często, mają już swoją sprawdzoną recepturę i nie bardzo chcą testować nową. Jednak spróbujemy was namówić na małą zmianę, bo naprawdę warto.
Dziś proponujemy wam przygotować kotlety mielone z piekarnika. Są lżejsze dla żołądka niż te smażone. A poza tym nie wymagają tyle uwagi. Trudno je bowiem przypalić. By jednak nie wyschły zbytnio w czasie pieczenia, radzimy na ich wierzchu położyć plaster pomidora i trochę żółtego sera. Po upieczeniu kotlety będą nadzwyczaj smaczne i soczyste.
Przepis na pieczone kotlety mielone
Składniki:
50 dag mielonej wieprzowiny, najlepiej z łopatki
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
2 pomidory
ok. 10 dag startego żółtego sera
Przygotowanie kotletów mielonych z piekarnika
Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa, rozkruszając ją. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Masę wymieszaj, a potem dodaj do niej jajko, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wyrób dłonią.
Z mięsnej masy formuj kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piecz 10 min w 200 st. C, a potem 10 min w 180 st. C.
Po tym czasie na każdym kotlecie połóż grubszy plaster pomidora i posyp go startym serem. Kotlety ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone gyros oraz na rybne kotlety mielone Makłowicza.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania
Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów
Źródło: dietamojapasja