Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.08.2022 15:02

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Planujesz zrobić dziś mielone? Może tym razem przygotujesz wyborne kotlety mielone z piekarnika? Obędzie się bez smażenia i pilnowania patelni. A soczystość kotletom zapewnią dwa dodatki — ser i pomidory. Jesteśmy pewni, że przekonasz się do pieczonej wersji mielonych Ty i Twoja rodzina.

Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. W większości domów pojawiają się na stole raz na tydzień, góra raz na dwa tygodnie. Ci, co je przyrządzają często, mają już swoją sprawdzoną recepturę i nie bardzo chcą testować nową. Jednak spróbujemy was namówić na małą zmianę, bo naprawdę warto.

Dziś proponujemy wam przygotować kotlety mielone z piekarnika. Są lżejsze dla żołądka niż te smażone. A poza tym nie wymagają tyle uwagi. Trudno je bowiem przypalić. By jednak nie wyschły zbytnio w czasie pieczenia, radzimy na ich wierzchu położyć plaster pomidora i trochę żółtego sera. Po upieczeniu kotlety będą nadzwyczaj smaczne i soczyste.

Przepis na pieczone kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej wieprzowiny, najlepiej z łopatki

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 pomidory

  • ok. 10 dag startego żółtego sera

Przygotowanie kotletów mielonych z piekarnika

Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa, rozkruszając ją. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Masę wymieszaj, a potem dodaj do niej jajko, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Masę dokładnie wyrób dłonią.

Z mięsnej masy formuj kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety piecz 10 min w 200 st. C, a potem 10 min w 180 st. C.

Po tym czasie na każdym kotlecie połóż grubszy plaster pomidora i posyp go startym serem. Kotlety ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone gyros oraz na rybne kotlety mielone Makłowicza.

pomidory
canva/Ls9907

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja