Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance
canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance

29 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na kotlety mielone po grecku. Cały ich sekret tkwi w pysznej niespodziance, którą są kawałki sera feta, użyte jako nadzienie. Greckie mielone zachwycą was lekkością i wyrazistym smakiem. Możecie je podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dużą porcją surówki.

Wydawałoby się, że kotlety mielone to typowo polska specjalność. Jednak kotlety z mielonego mięsa znane są w wielu kuchniach. Może nieco inaczej robione, z innymi dodatkami, ale również smaczne i sycące.

Dziś zapraszamy was na kotlety mielone po grecku. Robi się je zazwyczaj z wołowiny, a do masy dorzuca się posiekaną miętę, która nadaje kotletom orzeźwiającego smaku. W środku greckich kotletów można znaleźć niespodziankę, czyli kawałek sera feta lub halloumi. Ser nie tylko dodaje mielonym smaku, ale też soczystości.

Przepis na greckie kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej wołowiny

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2-3 gałązki świeżej mięty

  • sól, pieprz

  • ok. 15 dag sera feta lub typu feta

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych po grecku

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do mielonej wołowiny. Do mięsa dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gałązki mięty opłucz, osusz, oberwij z nich listki, drobno posiekaj. Miętę dodaj do mielonego mięsa, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Ser feta pokrój w niedużą kostkę. Mięsną masę dziel na porcje i z każdej uformuj nieduży placek. Na każdym placku mięsa połóż kostkę sera, oblep ją mięsem, uformuj kulkę.

Kotlety mielone zrumień na patelni z olejem. Przełóż je do żaroodpornego naczynia i piecz ok. 15 min w 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu , a także na sos tzatziki , który również możecie podać do tego dania.

kotlety mielone po grecku
canva/semenovp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy