Smakosze.pl Przepisy Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
canva/Yana Gayvoronskaya

Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza

18 października 2022

Kotlety mielone po kaszubsku są regionalnym przysmakiem łączącym delikatne mięso ryby z boczkiem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a podane z lekką surówką i ziemniakami zachwyca od pierwszego kęsa. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Musicie spróbować.

Jeśli macie ochotę przyrządzić mielone inaczej niż zwykle, postawcie na dorsza. Łączący pyszną rybę i boczek kaszubski rarytas jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a bliscy zjedzą obiad ze smakiem. Spróbujecie?

Przepis na pyszne kotlety mielone po kaszubsku

Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza

  • 150 g boczku surowego wędzonego

  • 1 mała kajzerka

  • 150 ml mleka

  • 1 duże jajo

  • posiekany koperek wedle uznania

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia\

  • olej rzepakowy do smażenia

  • masło klarowane (opcjonalnie)

Jak zrobić kotlety mielone po kaszubsku? Będą o niebo lepsze niż klasyczne

Bułkę namaczamy w mleku, by zmiękła. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek.

Całość studzimy i dodajemy do surowego dorsza wraz z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem, po czym mielimy składniki w maszynce do mięsa. Wsypujemy posiekany koperek i wbijamy jajo.

Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy z niej niezbyt duże kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Możemy też wymieszać go z masłem klarowanym w proporcjach 1:1 dla bogatszego smaku.

Zrumienione kotlety po kaszubsku podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Dwie smaczne warzywne kompozycje znajdziecie w tym artykule . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z dodatkiem ryby. Spróbujcie aromatycznych kotletów Jakuba Kuronia . Sprawdźcie też koniecznie jak usmażyć filet bez panierki — nie rozpadnie się i zachwyci smakiem.

Kotlety mielone po kaszubsku są wyśmienite
canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy