Znudziły Ci się zwykłe mielone? Kaszubska wersja zaskoczy niejednego smakosza
Kotlety mielone po kaszubsku są regionalnym przysmakiem łączącym delikatne mięso ryby z boczkiem. Przygotowanie dania jest bardzo proste, a podane z lekką surówką i ziemniakami zachwyca od pierwszego kęsa. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Musicie spróbować.
Jeśli macie ochotę przyrządzić mielone inaczej niż zwykle, postawcie na dorsza. Łączący pyszną rybę i boczek kaszubski rarytas jest soczysty i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a bliscy zjedzą obiad ze smakiem. Spróbujecie?
Przepis na pyszne kotlety mielone po kaszubsku
Składniki:
-
300 g polędwicy z dorsza
-
150 g boczku surowego wędzonego
-
1 mała kajzerka
-
150 ml mleka
-
1 duże jajo
-
posiekany koperek wedle uznania
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia\
-
olej rzepakowy do smażenia
-
masło klarowane (opcjonalnie)
Jak zrobić kotlety mielone po kaszubsku? Będą o niebo lepsze niż klasyczne
Bułkę namaczamy w mleku, by zmiękła. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, przesmażamy na nim krótko posiekany czosnek.
Całość studzimy i dodajemy do surowego dorsza wraz z odsączonym z nadmiaru płynu pieczywem, po czym mielimy składniki w maszynce do mięsa. Wsypujemy posiekany koperek i wbijamy jajo.
Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy masę. Formujemy z niej niezbyt duże kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Możemy też wymieszać go z masłem klarowanym w proporcjach 1:1 dla bogatszego smaku.
Zrumienione kotlety po kaszubsku podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Dwie smaczne warzywne kompozycje znajdziecie w tym artykule . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na dania z dodatkiem ryby. Spróbujcie aromatycznych kotletów Jakuba Kuronia . Sprawdźcie też koniecznie jak usmażyć filet bez panierki — nie rozpadnie się i zachwyci smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia rozwiewa wszelkie wątpliwości
-
Jajecznica po chłopsku z pomidorami i śmietaną. Idealna na dobry początek dnia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama