Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia rozwiewa wszelkie wątpliwości

Ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia rozwiewa wszelkie wątpliwości

Ile gotować maślaki do octu
canva/Jiri Hera

Czy wiecie ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia zdradziła sekret pysznego smaku grzybów ze słoika. Zawsze wrzuca je do wrzątku z sokiem z cytryny i przyrządza przez kwadrans. Dzięki temu leśne skarby są mięciutkie i mają piękny kolor. Sprawdźcie jej przepis, a na pewno się nie zawiedziecie.

Maślaki są niezwykle smacznymi grzybami. Niektórzy amatorzy leśnych skarbów uważają, że idealnie nadają się do marynowania i to właśnie ich intensywnie poszukują podczas grzybobrania. Przygotowanie przysmaku ze słoika nie jest skomplikowane, jeśli zna się sztuczki, które pomagają wydobyć smak.

Babcia Stasia robi jej bardzo prosto. Długo nie chciała wyjawić, w czym tkwi sekret pełnego aromatu rarytasu o cudownym lekko złocistym kolorze. W końcu udało nam się dowiedzieć co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty. Na szczęście wyszukane dodatki nie będą konieczne.

Przepis na smakowite maślaki w occie babci Stasi

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych maślaków

  • 1-2 małe cebule

  • 1,5 litra zimnej wody

  • 1 łyżka soli

  • sok z połowy średniej cytryny

  • 125 ml octu spirytusowego 10%

  • ok. 30 g cukru

  • 3 liście laurowe

  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

Babcia Stasia wie ile gotować maślaki do octu? Podała przepis

Zaczynamy od oczyszczenia maślaków, opłukania ich pod bieżącą wodą i usunięcia skórki z kapeluszy. Usuwamy też długie nóżki. Można np. ususzyć je i zmielić na mączkę grzybową. Połowę porcji wody zagotowujemy i dodajemy do niej połowę porcji soli oraz sok z cytryny.

Do płynu wrzucamy grzyby i gotujemy je przez kwadrans. Całość odcedzamy, a grzybki przenosimy do czystych słoików. Pozostałą część wody i soli umieszczamy w garnku wraz z octem, cukrem, przyprawami w kawałku i pokrojoną w plastry cebulą.

Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, równomiernie rozdzielając dodatki. Zakręcamy naczynia i wstawiamy je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy przez 10-15 minut. Studzimy na blacie, ustawione pokrywką do dołu. Gotowe maślaki w occie przechowujemy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na przysmaki z grzybów. Koniecznie sprawdźcie jak zrobić idealny do klusek sos kurkowy. Być może też skuszą was znakomite kotlety z kani, które doskonale zastąpią schabowe podczas obiadu.

Wiemy, ile gotować maślaki do octu
canva/Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: