Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.
Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.
Przepis na delikatne kotlety po parysku
Składniki:
-
4 pojedyncze filety z kurczaka
-
4 jajka
-
mąka pszenna do panierowania
-
mieszanka przypraw do kurczaka
-
świeżo mielony pieprz
-
olej do smażenia
Jak usmażyć soczyste kotlety po parysku
Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Każdy z kotletów rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa .
Rozbite kotlety obtocz w przyprawie do kurczaka , dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane z solą jajko oraz mąkę do panierowania kotletów. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku a następnie w mące .
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Smaż kotlety po parysku na średniej mocy palnika . Kiedy jedna strona kotleta ładnie się zrumieni, przewróć go na drugą stronę i polewaj po wierzchu pozostałym jajkiem . Do kotletów idealnie pasują ziemniaki oraz ulubiona surówka. Spróbuj tych niebanalnych kotletów schabowych zmielonego mięsa . Proponujemy także przepyszny przepis na tradycyjne schabowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
-
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj