Smakosze.pl
Sernik baskijski Ewy Wachowicz

Insatgram / @ewawachowicz, canva/oksanashufrych

Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta. Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny.

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

CZYTAJ DALEJ

Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.

Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.

Sernik baskijski według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 160 g herbatników

  • 100 g masła

Składniki na masę serową:

  • 600 g sera twarogowego

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%

  • szklanka cukru

  • 5 jajek

  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić sernik baskijski? Wachowicz dodaje do sernika śmietanę kremówkę, to sekret niezwykle puszystego ciasta

Przygotuj spód: rozpuść masło w rondelku, następnie wymieszaj je z pokruszonymi tłuczkiem herbatnikami. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie, dociśnij i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przygotuj masę serową: ser przełóż do miski, wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, sól, cukier, mąkę i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy wlej schłodzoną śmietanę, ponownie wymieszaj i przelej na spód z herbatników.

Blachę wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz przez 40 minut. Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciepły sernik ma konsystencję galarety, dlatego musi być dodatkowo schłodzony w lodówce.

Upiecz równie proste i pyszne ciasta. Ciasto marchewkowe i miodownik z masą budyniową to typowo jesienne desery, które z kawą i herbatą smakują wyśmienicie.

Sernik baskijski

canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz


Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >