Smakosze.pl Przepisy Kotlety po francusku biją na głowę schabowe i mielone. Prosto i smacznie
canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety po francusku biją na głowę schabowe i mielone. Prosto i smacznie

18 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zapraszamy was na kotlety po francusku, które biją na głowę schabowe i mielone. Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. W czym tkwi ich tajemnica? Przygotowuje się je z piersi kurczaka, którą po pokrojeniu w kostkę, miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę wystarczy usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami.

Uwielbiamy kotlety. Najbardziej schabowe i mielone. Szybko się je robi, są pożywne i smaczne. Jednak te najpopularniejsze kotlety doczekały się silnej konkurencji. Są nią kotlety po francusku.

Robi się je z delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Mięsa tego jednak nie rozbija się, tylko kroi w kostkę, a potem dodaje do niego kilka składników i przygotowuje coś w rodzaju ciasta. Porcje ciasta kładzie się na patelnię i po usmażeniu powstają miękkie, chrupiące i przepyszne kotlety.

Przepis na kotlety drobiowe po francusku

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 jajka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów drobiowych po francusku

Mięso kurczaka oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w średniej wielkości kostkę.

Mięso umieść w misce, dodaj mąkę, musztardę, majonez, jajka, zieleninę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki, by się połączyły.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na niej porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe z piekarnika , a także na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem .

filet z kurczaka
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy