Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.07.2022 21:26

Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki

Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
canva/Zolotaosen

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Aromatyczny farsz z dodatkiem ziół sprawia, że mielone są jeszcze smaczniejsze. Podaj je z ulubionymi dodatkami i stwórz wyborny obiad dla całej rodziny.

Mielone z farszem z pieczarek, pietruszki i sera przygotujesz w bardzo prosty sposób, a danie posmakuje wszystkim bardziej niż tradycyjne mielone. Kotlety mielone z pieczarkami i serem podaj z ziemniakami lub ziemniaczanym puree. W daniu nie może również zabraknąć buraczków, mizerii lub ogórków kiszonych. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Mięso dopraw ziołami prowansalskimi i dokładnie je wyrób, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a wieprzowina rozpulchniła. Rozbite mięso jest bardziej soczyste i ma o wiele lepszy smak. Składniki na farsz zetrzyj na tarce i dopraw do smaku natką pietruszki.

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem

Składniki dla 3-4 osób:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • czerstwa bułka pszenna

  • mleko

  • duże jajko

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • łyżeczka ziół prowansalskich

Składniki na farsz:

  • pół kostki sera żółtego

  • 250 g pieczarek

  • natka pietruszki

  • cebula

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • masło

  • olej rzepakowy

  • bułka tarta

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem?

Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, odstaw, posiekaj drobno cebulę. Mięso mielone wymieszaj z cebulą, kajzerką, jajkiem, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Przygotuj farsz: zetrzyj na tarce pieczarki, posiekaj cebulę i pietruszkę.

Na maśle zeszklij cebulkę z natką, następnie dodaj grzyby, całość oprósz solą, pieprzem i smaż na wolnym ogniu, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj starty na tarce ser i wymieszaj.

Weź małą porcję przygotowanego wieprzowiny, rozbij je lekko, włóż farsz z pieczarek, przykryj mięsem i uformuj kotlety. Całość obtocz dokładnie w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Tarty ser żółty

Źródło zdjęcia: canva/ lisaaMC Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram