Kotlety ruskie - pomysłowy sposób na tani i pyszny obiad
Kotlety, które nie zawierają mięsa, a przy tym są sycące i wyjątkowo smaczne? To możliwe. Wystarczy, że do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które zazwyczaj trafiają jako farsz do pierogów ruskich. Spróbujcie koniecznie.
Kotleciki z farszu na pierogi ruskie są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale też nie kosztują wiele i sycą na długo. Sekretem ich idealnego smaku jest dokładne doprawienie masy. Nie możemy tu żałować soli czy pieprzu — wsypmy tyle przypraw, ile naszym zdaniem potrzeba . W przeciwnym wypadku będą mdłe i bez wyrazu.
Przepis na pyszne kotlety ruskie
Z poniższych składników przygotujemy 30 kotletów, czyli 6-7 porcji. Jeżeli nie zjemy ich od razu, warto je więc zamrozić, albo użyć połowy wymienionej ilości produktów.
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
500 g twarogu półtłustego
-
2 średnie cebule
-
2 średnie jaja
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy je i odparowujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem , by ziemniaki równomiernie się osuszyły. Odstawiamy je do przestudzenia.
Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Odstawiamy ją na bok , aby wystygła.
Jeszcze ciepłe, ale już odparowane, ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia lub przeciskamy przez praskę. Twaróg również mielimy i łączymy go z zimnymi ziemniakami oraz z podsmażoną cebulką.
Masę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jaja i mieszamy, aż do połączenia się składników. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, możemy dosypać trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki delikatnie zwilżonymi dłońmi. Każdy obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy półcentymetrową warstwę oleju i na nim smażymy kotleciki z obu stron na rumiano. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie domowy sos grzybowy . Nie zapomnijmy jednak o zdrowej surówce. Warto skusić się na marchewkową z chrzanem . Pikantny smak doskonale komponuje się z łagodnością ziemniaków i sera. Kotleciki możecie też podać z gulaszem.
Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje