Pikantna surówka z marchewki i chrzanu
Marchew znajduje wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy ją do zup, deserów czy kotletów mięsnych. Niedzielnym obiadom często towarzyszy w postaci surówki. Prezentujemy przepis marchewkową kompozycję, której smak na długo pozostanie w waszej pamięci.
Prezentowaliśmy już kilka pomysłów na przyrządzenie pysznej marchewki do obiadu. Proponowaliśmy ją zarówno w odsłonach na ostro — np. w tej recepturze na surówkę z dodatkiem czosnku — jak i na słodko z orientalnym twistem. Dodatek chrzanu i jabłka zmieni jednak wasze spojrzenie na to warzywo ponownie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z marchewki i chrzanu
Składniki:
8 średnich marchewek
1 spore jabłko
chrzan w ilości do smaku
kwaśna, gęsta śmietana
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce małych oczkach. Jabłko obieramy i także ścieramy — tym razem na większych oczkach. to samo robimy z jabłkiem. Łączymy je z marchewką i doprawiamy chrzanem wymieszanym ze śmietaną.
Podajemy do dania obiadowego. Doskonale smakuje z ziemniaczanym purée oraz kotletem schabowym. Sprawdzi się też jako zdrowy dodatek do pieczonej ryby.
Wskazówki:
Chrzan i śmietanę dodajemy wedle uznania, sprawdzając ostrość w trakcie doprawiania surówki.
Jeżeli chcemy, aby nasza surówka była wegańska, zamiast śmietany sięgnijmy po jogurt sojowy. Dostarczymy sobie przy okazji solidną porcję białka.
Nie wyrzucajmy obierek z marchwi. Można je wykorzystać w kuchni. Ten artykuł zawiera kilka ciekawych pomysłów.
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku