Smakosze.pl
Surówka z marchewki

canva/Beornbjorn

Pikantna surówka z marchewki i chrzanu

15 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Marchew znajduje wiele zastosowań w kuchni. Dodajemy ją do zup, deserów czy kotletów mięsnych. Niedzielnym obiadom często towarzyszy w postaci surówki. Prezentujemy przepis marchewkową kompozycję, której smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Prezentowaliśmy już kilka pomysłów na przyrządzenie pysznej marchewki do obiadu. Proponowaliśmy ją zarówno w odsłonach na ostro — np. w tej recepturze na surówkę z dodatkiem czosnku — jak i na słodko z orientalnym twistem. Dodatek chrzanu i jabłka zmieni jednak wasze spojrzenie na to warzywo ponownie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z marchewki i chrzanu

Składniki:

  • 8 średnich marchewek

  • 1 spore jabłko

  • chrzan w ilości do smaku

  • kwaśna, gęsta śmietana

Przygotowanie:

Marchewkę myjemy i obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce małych oczkach. Jabłko obieramy i także ścieramy — tym razem na większych oczkach. to samo robimy z jabłkiem. Łączymy je z marchewką i doprawiamy chrzanem wymieszanym ze śmietaną.

Jak wybrać ser?

Po czym rozpoznać dobry ser?

CZYTAJ DALEJ

Podajemy do dania obiadowego. Doskonale smakuje z ziemniaczanym purée oraz kotletem schabowym. Sprawdzi się też jako zdrowy dodatek do pieczonej ryby.

Wskazówki:

  • Chrzan i śmietanę dodajemy wedle uznania, sprawdzając ostrość w trakcie doprawiania surówki.

  • Jeżeli chcemy, aby nasza surówka była wegańska, zamiast śmietany sięgnijmy po jogurt sojowy. Dostarczymy sobie przy okazji solidną porcję białka.

  • Nie wyrzucajmy obierek z marchwi. Można je wykorzystać w kuchni. Ten artykuł zawiera kilka ciekawych pomysłów.

Pęk świeżej marchwi

Pęk świeżej marchwi

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Klenova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica jest najlepsza

Przepisy

Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Czytaj więcej >
śmietankowy deser

Przepisy

Zimny, kremowy i przepyszny. Przepis na śmietankowy deser idealny na lato

Czytaj więcej >