Smakosze.pl Przepisy Kotlety rybne na piątkowy obiad według przepisu Jakuba Kuronia
canva/Lilechka75

Kotlety rybne na piątkowy obiad według przepisu Jakuba Kuronia

24 września 2021

Kotlety rybne są idealnym pomysłem na piątkowy obiad. Wykonane według przepisu Jakuba Kuronia są soczyste w środku. Oprócz tego mają piękną, rumianą i chrupiącą skórkę. Wypróbujcie koniecznie. Kotlety rybne wyjdą perfekcyjnie, jeśli masa nie będzie zimna.

Niezwykle chrupiące kotlety przygotowujemy z filetu rybnego . Warto sięgnąć po świeżą rybę — mrożona będzie zawierała w sobie wodę i bez odpowiedniego jej osuszenia, kotlety mogą się rozpadać przy smażeniu. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody oraz sałatą i rzodkiewką z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety Jakuba Kuronia:

Składniki:

  • 500 g zmielonych filetów z dorsza lub innej morskiej ryby

  • 15 cm kawałek pora

  • 1 ząbek czosnku

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 4 łyżki bułki tartej

  • 1 jajo

  • 4 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Pora szatkujemy, szklimy do miękkości na 2 łyżkach oleju. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy go przez praskę. Cytrynę dokładnie szorujemy , a następnie ocieramy z niej skórkę.

Wszystkie składniki mieszamy w misce , aż do uzyskania jednolitej masy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu osączamy kotlety na ręczniku papierowym .

Koniecznie pamiętaj o ważnym detalu

Zadbajmy o to, by masa rybna , z której przygotowujemy nasze kotlety, nie była zimna. W przeciwnym wypadku podczas smażenia spalą się, w środku pozostając surowe.

Sprawdź też inne nasze przepisy na smażoną rybę. Polecamy szczególnie wersję w złocistej panierce oraz tę w lekkim i puszystym cieście . Będą idealne z kiszoną kapustą.

kotlety rybne
kotlety rybne

Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy