Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu
W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika.
Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju.
Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rybę w panierce z piekarnika
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
500 g filetów z ryby
2 jajka
bułka tarta
sól
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
mieszanka przypraw do ryby
Zacznij od rozbełtania jajek w miseczce. Dodaj do nich sól, słodką i ostrą paprykę, a także mieszankę przypraw. Zamieszaj jajka jeszcze raz. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą, do której możesz wrzucić odrobinę soli.
Filety o temperaturze pokojowej zamocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Przekładaj je na czysty talerz. Gdy wszystkie pokryte zostaną panierką, ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego blachę i piecz przez około 25-30 minut. Filety doskonale smakują podane z ziemniakami z piekarnika oraz surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.
Źródło: canva.com/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zrobtosmacznie.pl