Smakosze.pl
Ryba w panierce bez tłuszczu

canva

Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika.

Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju.

Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rybę w panierce z piekarnika

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól

  • ostra papryka w proszku

  • słodka papryka w proszku

  • mieszanka przypraw do ryby

Zacznij od rozbełtania jajek w miseczce. Dodaj do nich sól, słodką i ostrą paprykę, a także mieszankę przypraw. Zamieszaj jajka jeszcze raz. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą, do której możesz wrzucić odrobinę soli.

Kultowe kopytka ziemniaczane

Prosty przepis krok po kroku na kultowe kopytka

CZYTAJ DALEJ

Filety o temperaturze pokojowej zamocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Przekładaj je na czysty talerz. Gdy wszystkie pokryte zostaną panierką, ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego blachę i piecz przez około 25-30 minut. Filety doskonale smakują podane z ziemniakami z piekarnika oraz surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Ryba w panierce

Źródło: canva.com/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zrobtosmacznie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >