Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 13.08.2021 02:00

Idealny obiad na piątek - ryba w chrupiącej panierce bez dodatku tłuszczu

Ryba w panierce bez tłuszczu
canva

W piątki nadal wielu Polaków jada na obiad rybę zamiast tradycyjnego schabowego czy mielonego. Najczęściej jest to panierowany filet usmażony na tłuszczu. Na szczęście istnieje równie pyszna, a przy okazji zdrowsza wersja kultowego obiadu. Przedstawiamy przepis na rybę w panierce z piekarnika.

Zrezygnowanie z przygotowywania ryby na tłuszczu pozwala znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii - przy okazji poniższa receptura pokazuje, że smaczne jedzenie wcale nie musi być smażone na oleju.

Ryba nie nasiąka tłuszczem, zachowuje chrupkość oraz soczystość mięsa. Warto także pamiętać, że pieczenie umożliwia zachowanie większej ilości wartości odżywczych w porównaniu do smażenia. Jeśli więc jesteś na diecie lub istotne jest dla ciebie zdrowe żywienie, ten pomysł jest idealny dla ciebie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rybę w panierce z piekarnika

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól

  • ostra papryka w proszku

  • słodka papryka w proszku

  • mieszanka przypraw do ryby

Zacznij od rozbełtania jajek w miseczce. Dodaj do nich sól, słodką i ostrą paprykę, a także mieszankę przypraw. Zamieszaj jajka jeszcze raz. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą, do której możesz wrzucić odrobinę soli.

Filety o temperaturze pokojowej zamocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Przekładaj je na czysty talerz. Gdy wszystkie pokryte zostaną panierką, ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego blachę i piecz przez około 25-30 minut. Filety doskonale smakują podane z ziemniakami z piekarnika oraz surówką z kiszonej kapusty. Smacznego.

Ryba w panierce
undefined

Źródło: canva.com/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zrobtosmacznie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram