Bajeczna metoda odświeżenia wczorajszych kotletów schabowych
Kotlety schabowe są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się przed usmażeniem ich ogromnej ilości. Niestety, nawet największy łakomczuch nie będzie w stanie zjeść zbyt wiele schabowych, więc naturalną decyzją jest schowanie nadmiaru do lodówki.
Niestety następnego dnia nie smakują tak dobrze, a im więcej czasu spędzą w lodówce, tym gorszej jakości będą. Istnieje na szczęście genialny sposób na odświeżenie kotletów, które dzięki temu smakować będą wybornie. Potrzebujesz jedynie dwóch składników do tego.
Kotlety schabowe będą jak nowe
Po pewnym czasie panierka na kotletach staje się miękka i rozlatująca, z kolei mięso traci soczystość i kruchość. W skrócie im więcej godzin kotlety spędzą w lodówce, tym ich smak i faktura będą gorsze. Wystarczy położyć na nie musztardę i ser, a wszystko zmieni się o 180 stopni.
Ser wprowadzi więcej wilgoci podczas zapiekania - tłuszcz wytopi się z sera i sprawi, że panierka na nowo stanie się chrupiąca. Musztarda nada kotletowi delikatnie ostrego smaku, co przełoży się na znacznie większą przyjemność z jedzenia. Taki kotlet świetnie pasuje w klasycznym wydaniu, czyli między dwiema kromkami chleba.
Masz ochotę na więcej ciekawych przepisów i kulinarnych ciekawostek? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy co o obecnej sytuacji restauracji myśli Wojciech Modest Amaro. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego niektóre wypieki się nie udają i jak nie dopuścić do błędu podczas pieczenia.
Przepis na odświeżone kotlety schabowe
Składniki:
-
3 kotlety schabowe
-
3 łyżki musztardy
-
6 plasterków żółtego sera
Na początku wyjmij z lodówki kotlety oraz ser - ważne, aby miały temperaturę pokojową przed włożeniem do piekarnika. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni i dobrze go nagrzej. Kotlety ułóż na desce do krojenia i posmaruj je musztardą z wierzchu.
Na musztardę połóż po dwa plasterki żółtego sera na kotlet. Ułóż mięso na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wsuń ją do piekarnika. Piecz kotlety przez 30 minut, lub aż ser się zarumieni i ładnie roztopi. Podawaj ciepłe.
Do takich kotletów nie ma nic lepszego, niż dwie kromki chleba - wystarczy włożyć pomiędzy nie mięso i już można cieszyć się prowizoryczną kanapką. Dobrze sprawdza się również kleks z ketchupu, ponieważ jego słodkość może zrównoważyć ostrość musztardy. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradcasmaku.pl