Zalety herbaty czosnkowej
Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Warzywo było wykorzystywane w medycynie ludowej, a na jego bazie powstaje wiele domowych, naturalnych lekarstw. Przypisywano mu nawet magiczne moce, które miały odstraszyć złe duchy.
Mało kto wie, że z tego niepozornego warzywa możemy przygotować herbatę. Jej właściwości robią ogromne wrażenie. Szczególnie powinny zwrócić na nie uwagę te osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2.
Herbata czosnkowa - zalety
Do jej zrobienia potrzebujesz, czosnku, miodu i cytryny. Pierwszy z nich wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast, miód wykazuje działanie odżywcze, a cytryna dostarcza naszemu organizmowi cenny dla zdrowia błonnik i witaminę C.
Jak podaje portal żywienie.abczdrowie.pl, mieszanka tych trzech składników pozytywnie wpływa na osoby borykające się z cukrzycą typu 2. Napój obniża poziom homocysteiny. Jest to aminokwas, który jest czynnikiem ryzyka cukrzycy.
Taka herbata może dobroczynnie wpłynąć na niemal cały organizm. Jest zwłaszcza polecana dla osób cierpiących na cukrzycę. Ma ona działanie łagodzące stany zapalne, które pojawiają się w organizmie.
Spożywany regularnie napój pozwala utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, co jest ważnym czynnikiem w przebiegi hiperglikemii. W jaki sposób go przygotować? Poniżej podajemy przepis na herbatę czosnkową.
Jak zrobić krok po kroku herbatę czosnkową?
Składniki:
1 czosnek
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
undefined
Sposób wykonania:
Przeciśnij czosnek przez praskę lub bardzo drobno go posiekaj i odstaw. Zalej go gorącą (nie wrzątkiem) wodą, następnie dodaj łyżkę miodu i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wypij napar.
Pamiętaj, że powyższy tekst nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości skorzystaj z porady odpowiedniego specjalisty.
Zainteresował Cię powyższy tekst? Polecamy Ci nasz artykuł na temat zalet herbaty z czystka oraz tekst na temat nieznanych zalet soku z ziemniaka. Jesteśmy pewni, że znajdziesz w nich wiele interesujących informacji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: żywienie.abczdrowie.pl
undefined