Smakosze.pl
Wojciech Modest Amaro o sytuacji branży gastronomicznej

Screen filmu na kanale Maciej je na YouTube, TRICOLORS/East News

Wojciech Modest Amaro szczerze o obecnej sytuacji w gastronomii

19 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wojciech Modest Amaro wypowiedział się na temat obecnej sytuacji gastronomii w Polsce. Jego słowa, w związku z zamkniętymi lokalami z powodu pandemii są przygnębiające. Według niego, 8 na 10 punktów gastronomicznych, będzie miało problemy z przetrw

Wojciech Modest Amaro jest znanym restauratorem, którego restauracja Atelier Amaro jako pierwsza w Polsce zdobyła gwiazdkę Michelin. Utrzymała ją przez 5 lat od 2013 roku, kiedy to została nią nagrodzona. Niestety, obecna sytuacja nie jest tak doskonała.

Na kanale YouTube naTemat.pl zamieszczono nagranie, na którym Amaro opowiada o swoich spostrzeżeniach co do panującej obecnie pandemii i sytuacji polskiej gastronomii. Kucharz wyjawił, że jego zdaniem wiele biznesów upadnie. 

Wojciech Modest Amaro ma złe wieści

Branża gastronomiczna jest jedną z gałęzi gospodarki, która najbardziej odczuła wpływ pandemii koronawirusa. Restauracje już na samym początku przeżywały kryzys, gdy zakazano stacjonarnego wydawania posiłków - tysiące lokali musiało przejść na całkowite wydawanie posiłków na wynos.

Wtedy zaczęły się też problemy finansowe, ponieważ knajpy nie były w stanie zarobić wystarczająco dużo pieniędzy, by móc dalej prowadzić swoją działalność. Kolejne miesiące trwania zakazów pokazały, że przedsiębiorcy nie mogą pozwolić sobie na więcej bezczynności. 

Wojciech Modest Amaro wyjawił na samym początku swojej wypowiedzi, że 8 na 10 restauracji może nie przetrwać. Co ważniejsze, duża część z nich to niewielkie rodzinne biznesy, które prowadzone są od dziesiątek lat. 

Amaro podjął także temat otwierania lokali pomimo obowiązujących ciągle rządowych zakazów. Restauratorzy decydujący się na taki ruch tłumaczą, że to jest ich jedyne wyjście - inaczej będą musieli ogłosić upadłość i zwolnić swoich pracowników. 

Właściwie tutaj żonglowanie tą odpowiedzialnością, czy to ma prawo bytu, czy nie, to właściwie powinno zostać i tak zostało, wydaje mi się, we własnych sumieniach - powiedział między innymi Wojciech Modest Amaro dla NaTemat. 

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Maciej je na YouTube.

Amaro stwierdził, że obecna sytuacja jest bez wyjścia i nie ma dobrych rozwiązań. Zarówno właściciele lokali podejmują decyzje według swojego uznania, podobnie jak i rząd. Każdy z nich, według szefa kuchni, chce podjąć możliwe najlepszą decyzję w obliczu tak trudnej sytuacji, która obecnie ma miejsce.

W owej chwili ten zryw był widocznie takim krzykiem rozpaczy też dla wielu osób, tak to odbieram - stwierdził Amaro w kontekście akcji otwierania restauracji pomimo zakazów. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: natemat.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Kurczak

Restauracje

Zaskakując znalezisko w kurczaku

Czytaj więcej >
Restauracje zostały częściowo otwarte

Restauracje

Otwarcie ogródków gastronomicznych

Czytaj więcej >
Otwarcie restauracji już jutro

Restauracje

Wielkie przygotowania do otwarcia restauracji

Czytaj więcej >
McDonald's

Restauracje

Jak wygląda hamburger z McDonald's po ćwierćwieczu?

Czytaj więcej >
Restauracje podniosą ceny?

Restauracje

Czy ceny w restauracjach wzrosną?

Czytaj więcej >
Nowa data otwarcia restauracji

Restauracje

Nowa data otwarcia restauracji

Czytaj więcej >