Kotlety schabowe bez smażenia, wychodzą chrupiące jak nigdy dotąd. Zrobisz je bez dużej ilości tłuszczu
Kotlety schabowe bez smażenia to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Kotlety pieczone z piekarnika są jeszcze bardziej chrupiące, a przy tym o wiele mniej tłuste niż klasyczne mięso smażone na głębokim oleju.
Klasyczne kotlety schabowe smażymy zwykle na sporej ilości oleju roślinnego, maśle klarowanym lub smalcu. Smażone mięso jest bardzo smaczne, ale ciężkie, tłuste, a i często panierka odkleja się od kotletów. Jest na to jednak prosty sposób- kotlety schabowe bez smażenia.
Kotlety schabowe bez smażenia nie dość, że są bardziej chrupiące, to jeszcze nie ociekają tłuszczem jak smażone mięso, przez co są o wiele lżejsze. Kotlety z piekarnika zachwycą każdego niezwykle soczystym mięsem i totalnie chrupiącą panierką.
Kotlety schabowe bez smażenia przed wstawieniem do piekarnika koniecznie posmarujmy niewielką ilością oleju. Ten prosty trik sprawi, że skórka będzie doskonale chrupiąca, a i kotlety się nie spalą. Kotlety po 10 minutach pieczenia musimy przewrócić na drugą stronę, dzięki czemu upieką się równomiernie.
Kotlety schabowe bez smażenia, wychodzą chrupiące jak nigdy dotąd
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
2 jajka
-
mąką pszenna
-
bułka tarta
-
sól, pieprz
-
papryka słodka mielona
-
olej rzepakowy
Jak zrobić kotlety schabowe bez smażenia? Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku
Kawałki schabu umyj, oczyść, rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem i papryką mieloną. Kotlety obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej i z każdej strony przy pomocy pędzelka silikonowego posmaruj niewielką ilością oleju.
Kotlety poukładaj na dużej blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 10 minut, następnie przewróć je na drugą stronę i dopiekaj 8- 10 minut.
Kotlety schabowe bez smażenia podaj z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam młode ziemniaki gotowane i buraki z chrzanem lub ogórki kiszone. Do kotletów doskonale pasuje również puree z bobu , z kalafiora, z bobu oraz surówki z warzyw sezonowych, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Gramolka dodaje do ogórkowej nieoczywisty składnik. Cała rodzina od razu poprosi o dokładkę
-
Cukinia w chrupiącej panierce z niespodzianką. Intensywny smak detronizuje inne smażone przekąski
Źródło: pysznieczyprzepysznie