Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.02.2022 01:00

Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych

Puree z bobu
canva/Nadezhda_Nesterova

Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.

Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.

Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.

Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.

Przepis na puree z bobu

Składniki:

  • 500 g bobu

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka cukru

  • łyżka kminku

Jak zrobić puree z bobu?

Bób zalej wodą i dodaj kminek, odstaw na godzinę, następnie gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 15- 20 minut, do miękkości, odcedź i odstaw, żeby delikatnie ostygł.

Surowy bób w misce

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Ugotowany bób zblenduj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką, masłem i jogurtem na gęstą masę. Puree dopraw do smaku solą i pieprzem.