Puree z bobu - niebanalny dodatek do dań mięsnych
Puree z bobu jest zdrowym, smacznym i sycącym dodatkiem do obiadu. Puree świetnie łączy się z mięsem czerwonym, drobiem, rybami i wszystkimi daniami wegetariańskimi. Poznaj przepis na prosty i pyszny dodatek obiadowy- puree z bobu.
Bób jest bardzo zdrowym warzywem. Strączki są przede wszystkim źródłem białka roślinnego i kwasu foliowego. Włączenie bobu do diety skutecznie obniża również poziom złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie i pracę serca.
Puree z bobu jest bardzo proste i bardzo smaczne. Doprawiam je posiekaną natką pietruszki, żeby dodatkowo wzbogacić smak. Puree doskonale nadaje się jako dodatek obiadowy, ale jest również pyszną i zdrową pastą kanapkową.
Bób przed gotowaniem zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na minimum godzinę, dzięki czemu skutecznie pozbędziesz się enzymów powodujących wzdęcia i uczucie ciężkości. Bób gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru- będzie jeszcze smaczniejszy.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z bobem- tu poznasz przepis na wyborne kotlety z bobu i jajek, to prawdziwy zastrzyk białka roślinnego i energii na wiele godzin.
Przepis na puree z bobu
Składniki:
500 g bobu
łyżka soku z cytryny
łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka cukru
łyżka kminku
Jak zrobić puree z bobu?
Bób zalej wodą i dodaj kminek, odstaw na godzinę, następnie gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 15- 20 minut, do miękkości, odcedź i odstaw, żeby delikatnie ostygł.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Ugotowany bób zblenduj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką, masłem i jogurtem na gęstą masę. Puree dopraw do smaku solą i pieprzem.