Smakosze.pl Przepisy Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem
canva/oksanashufrych

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

7 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poszukujesz obiadowej odmiany? Przygotuj kotlety siekane z kurczakiem i majonezem. Są delikatne, ale przyjemnie soczyste. Zachwycą wielbicieli drobiu, także pożywnych kotletów. Zrobisz je szybko i prosto. Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami oraz z zieloną sałatą.

Jeśli lubisz kotlety z fileta z piersi kurczaka, nasza propozycja powinna cię zadowolić. Te kotlety łączą bowiem w sobie delikatne, drobiowe mięso i wyrazisty majonez. Sos ten dodaje mięsu smaku, ale też wilgotności i soczystości. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Składniki:

  • 2 pojedyncze filet z piersi kurczaka

  • 10 dag żółtego sera

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki mąki

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie siekanych kotletów

Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój w sporą kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do mięsa kurczaka razem z majonezem, jajkiem i mąką.

Wymieszaj składniki na kotlety. Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą, mieloną papryką.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Niedużą chochlą nakładaj porcje mięsnej masy i smaż kotlety, aż będą z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na podwójne kotlety schabowe od Magdy Gessler , a także na kotlety mielone z serem i pieczarkami .

pokrojony filet
pokrojony filet

Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy