Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki
![Kotlety mielone z serem i pieczarkami](https://images.iberion.media/images/1920/5_H04u_Ypr0n55_M_Cr_Q47_Qzs_W_Kotlety_mielone_z_serem_i_pieczarkami_94cbdc673c.jpg)
Mielone są klasycznym daniem obiadowym kuchni polskiej. Warto je urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych pieczarek i odrobiny sera. Ciągnący się ser i delikatne, smażone grzyby nadadzą daniu przyjemnej konsystencji. Ten sycący posiłek skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.
Wiele jest receptur na pyszne i soczyste kotlety. Proponowaliśmy wam już przepis, w którym delikatności nadawaliśmy przy pomocy majonezu i namaczanej bułki. Tym razem przedstawiamy recepturę, która wniesie to danie na jeszcze wyższy poziom.
Przepis na smaczne mielone z serem i pieczarkami
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajo
1 kajzerka
10 pieczarek
50 g sera żółtego
7 łyżek bułki tartej
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka mieszanki przyprawowej do mięs
sól i pieprz w ilości o smaku
mleko do namoczenia bułki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę moczymy w mleku, natkę pietruszki siekamy. Mięso wkładamy do miski i łączymy z odciśniętą bułką oraz jajem. Doprawiamy przyprawą do mięsa i wyrabiamy masę.
Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i zredukuje się ich objętość. Doprawiamy je solą i pieprzem, studzimy.
Następnie dodajemy do nich ser, natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej. Całość mieszamy. Mięso dzielimy na cztery części, każdą z nich faszerujemy porcją pieczarek i sera, formując kotlety tak, aby nadzienie było dokładnie otoczone mięsem.
Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z surówką i purée ziemniaczanym. Będą smakowały doskonale także wtedy, gdy polejemy je pikantnym sosem pomidorowym.
![Kotlety mielone z serem i pieczarkami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/JjL0yj0ANmB59vzACeV0A/7f3e65279986dfe597c54da107f72de5/Kotlety_mielone_z_serem_i_pieczarkami.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Zolotaosen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)