Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki
Mielone są klasycznym daniem obiadowym kuchni polskiej. Warto je urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych pieczarek i odrobiny sera. Ciągnący się ser i delikatne, smażone grzyby nadadzą daniu przyjemnej konsystencji. Ten sycący posiłek skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie.
Wiele jest receptur na pyszne i soczyste kotlety. Proponowaliśmy wam już przepis, w którym delikatności nadawaliśmy przy pomocy majonezu i namaczanej bułki. Tym razem przedstawiamy recepturę, która wniesie to danie na jeszcze wyższy poziom.
Przepis na smaczne mielone z serem i pieczarkami
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajo
1 kajzerka
10 pieczarek
50 g sera żółtego
7 łyżek bułki tartej
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka mieszanki przyprawowej do mięs
sól i pieprz w ilości o smaku
mleko do namoczenia bułki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kajzerkę moczymy w mleku, natkę pietruszki siekamy. Mięso wkładamy do miski i łączymy z odciśniętą bułką oraz jajem. Doprawiamy przyprawą do mięsa i wyrabiamy masę.
Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i zredukuje się ich objętość. Doprawiamy je solą i pieprzem, studzimy.
Następnie dodajemy do nich ser, natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej. Całość mieszamy. Mięso dzielimy na cztery części, każdą z nich faszerujemy porcją pieczarek i sera, formując kotlety tak, aby nadzienie było dokładnie otoczone mięsem.
Następnie kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z surówką i purée ziemniaczanym. Będą smakowały doskonale także wtedy, gdy polejemy je pikantnym sosem pomidorowym.
Źródło zdjęcia: canva/Zolotaosen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak prawidłowo gotować parówki? Zdradzamy najważniejsze zasady
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram