Smakosze.pl Przepisy Kotlety z karkówki panierowane niczym schabowe
canva/gbh007

Kotlety z karkówki panierowane niczym schabowe

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zwykle robisz kotlety ze schabu, dziś dla odmiany przygotuj je z karkówki. Panierowane i usmażone będą wyglądać niczym schabowe. Jednak będą od nich bardziej soczyste, a dzięki temu smaczniejsze. Przekonasz się, że karkówka doskonale sprawdza się nie tylko na grillu.

Klasyczny schab to inaczej schab środkowy. Jest delikatny i niemal pozbawiony widocznego tłuszczu. Karkówka zwana jest też schabem karkowym. Wyróżnia się ciemniejszą barwą i wyraźnymi przerostami tłuszczu.

To z nich w czasie pieczenia czy smażenia wytapia się tłuszcz, który dodaje soczystości potrawie. Jeśli więc zdarza ci się zrobić zbyt suche kotlety schabowe, te z karkówki na szczęście nigdy takie nie będą.

Kotlety z karkówki panierowane niczym schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu karkowego

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 szklanka tartej bułki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów z karkówki

Plastry karkówki rozbij dość cienko kuchennym młotkiem. Oprósz je z każdej strony majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.

Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozmieszaj jajka, połącz je z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z dwóch stron rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z mięsa z rosołu , a także na kotlety schabowe z kością.

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/Hailshadow

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnianawypasie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy