Kotlety z karkówki panierowane niczym schabowe
Jeśli zwykle robisz kotlety ze schabu, dziś dla odmiany przygotuj je z karkówki. Panierowane i usmażone będą wyglądać niczym schabowe. Jednak będą od nich bardziej soczyste, a dzięki temu smaczniejsze. Przekonasz się, że karkówka doskonale sprawdza się nie tylko na grillu.
Klasyczny schab to inaczej schab środkowy. Jest delikatny i niemal pozbawiony widocznego tłuszczu. Karkówka zwana jest też schabem karkowym. Wyróżnia się ciemniejszą barwą i wyraźnymi przerostami tłuszczu.
To z nich w czasie pieczenia czy smażenia wytapia się tłuszcz, który dodaje soczystości potrawie. Jeśli więc zdarza ci się zrobić zbyt suche kotlety schabowe, te z karkówki na szczęście nigdy takie nie będą.
Kotlety z karkówki panierowane niczym schabowe
Składniki:
-
4 plastry schabu karkowego
-
1/2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 ząbek czosnku
-
1 szklanka tartej bułki
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów z karkówki
Plastry karkówki rozbij dość cienko kuchennym młotkiem. Oprósz je z każdej strony majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozmieszaj jajka, połącz je z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż będą z dwóch stron rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Po więcej inspiracji na pyszne kotlety zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z mięsa z rosołu , a także na kotlety schabowe z kością.
Źródło zdjęcia: canva/Hailshadow
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnianawypasie